Магазин

Шта да радите када немате енергије да се играте са децом

Поред свих свакодневних обавеза које родитељи обављају око деце, ту је и једна која може да делује посебно захтевно, а то је игра. Колико год знамо да је неопходна и да је сјајна прилика за повезивање, некада је једноставно тешко пронаћи енергију да се са малишанима претварамо да смо ватрогасци, доктори, да цртамо и сликамо, трчимо, слажемо коцке, посебно након напорног дана у свету "одраслих". Како да избегнемо живахну игру, али се у исто време и посветимо деци и не повредимо их?
Шта да радите када немате енергије да се играте са децом© Freepik/freepik

Ако сте родитељ, добро вам је позната бесконачна листа обавеза везаних за дете, од процеса буђења, облачења, припремања хране, до помагања око школе, организовања дружења, ваннаставник активности, одлазака на дечје рођендане, посете лекару и другим члановима породице...

Поред тога, ту је и разбибрига, које је сваком детету једна од основних потреба, али одраслима није (барем не у толикој мери), те родитељи не могу увек да, након толико обављених послова у току дана, издвајају стрпљење и време за играње.

Пре свега, важно је напоменути да ово не значи да сте лош родитељ. Брига о деци је велики посао и то са неограниченим "радним временом", тако да је сасвим разумљиво да не можете увек да им се придружите када желе да се играју. Срећом, то не значи да деца и даље не могу да уживају и да уједно не можете себи да дате предаха. Можете да:

Радите нешто што волите

Запамтите, игра не мора увек бити "дечја": Ако не желите да се претварате да сте астронаут или да се играте аутићима и луткама, можете да предложите нешто у чему ћете и ви уживати. То могу бити друштвене игре (у зависности од дететових година), можете да са њима нешто нацртате, да заједно одете у шетњу и посматрате околину, да спремите брзу посластицу...

Образовање као игра

Детету увек можете одржати кратак час о одређеној теми (то може бити нешто што и вас занима, како би и вама било интересантно), па на крају му задати изазов везан за тему, који мора да реши.

На пример, ако волите морске животиње, испричајте детету неке занимљивости о њима, постављајте им питања (подстакните их да и сами буду радознали) и на крају им направите мали квиз. Ако волите математику, учење о бројевима или давање једноставних, а забавних "математичких мисија" ("Иди до ормара, изброј четири пара црних чарапа и донеси их!") може бити добар избор.

Кућни послови не морају да буду досадни

Бројне студије су показале да је обављање кућних послова веома важно за развој детета, јер му то помаже да се осећа успешно, вежба моторику, самосталност и радне навике. Осим тога, чак и помоћ ових малених "радника", колико год била мала, може значити родитељима који су исувише заузети да се посвете дому.

Због тога је добра идеја да кућне послове представите као игру. Организовање фиока може бити узбудљиво, јер ћете наићи на различите предмете које детету могу запасти за око, кување може бити низ интересантних корака (припремање и сецкање намирница, истраживање различитих боја, текстура, мириса)...

Подстицање самосталног играња и социјализације

На крају, важно је знати када је детету дошло време да учи да се самостално игра. За почетак, можете им издвојити неколико минута у току дана за то, па како се навикава на ову врсту разоноде, можете продужити време сваки следећи пут. Осим тога, дете треба да подстичете да тражи пријатеље са којима ће да се игра, да уме да се снађе у друштву, да комуницира и тражи забаву у интеракцијама са другима. 

image
VV inauguration
banner