Магазин

Пронађени "изванредни" чешљеви који указују на присуство Викинга у Британији у 9. веку

Археолози у Великој Британији пронашли су викиншке чешљеве у граду Ипсвич, у Сафоку, а ова открића доказују да су Викинзи постојали у овом граду крајем 9. века.
Пронађени "изванредни" чешљеви који указују на присуство Викинга у Британији у 9. веку© Pexels/jiva75

Анализом ископавања извршених између 1974. и 1994. године, откривени су "изванредни и јединствени" чешљеви Викинга у Британији. Археолози су пронашли ове вредне артефакте након проучавања преко 2.000 пронађених предмета и сматрају да су се чешљеви у Ипсвичу посебно истакли. 

Чешљеви су такође прављени у овом граду и имали су "изразите локалне форме", према Археолошкој служби Савета округа Сафок. Већина је направљена од фрагмената рогова црвеног јелена, а неки су направљени од костију, укључујући и кости кита.

Испитани су и пронађени калупи за брошеве, игле, крајеви каишева, опрема за ткање и израду текстила, као и неки комади за друштвене игре, које су биле популарне у викиншком друштву.

"Постоји неколико фрагмената који указују на везе са иностранством, посебно са северном Француском, Фризијом (сада делови Холандије, Немачке и Данске) и јужном Скандинавијом", рекли су истраживачи.

Ипсвич је основан као англосаксонска трговачка лука након распада Римског царства и напредовао је кроз поморску трговину са Европом, а пао је под власт Викинга 869. године.

"Сa само једном збирком налаза, можда не бисмо могли да препознамо њихов значај. Али у овом случају, са око 40 ископавања у Ипсвичу током 20 година, можемо изградити убедљиву слику о улози коју је град играо у средњовековном животу", закључила је Мелани Виго ди Галидоро, званичница округа Сафок за заштићене пределе и археологију.

 

image