Магазин

Остаје вам се у кревету а време је да устанете: Нови тренд охрабрује људе да практикују излежавање

Необичан израз "hurkle-durkle", који датира из Шкотске из 19. века, постао је веома популаран на ТикТоку. Наиме, односи се на оне који остају у кревету, а време је да устану. Стручњаци сматрају да овакво понашање у одређеним ситуацијама може бити корисно, јер се одмор често занемарије.
Остаје вам се у кревету а време је да устанете: Нови тренд охрабрује људе да практикују излежавање© Eren Li/pexels

"Hurkle-durkle" упућује на људе који леже у кревету када би требало да крену у нови дан - спавају уз аларм и пропуштају посао, или се излежавају испод покривача уместо да иду на заказани састанак. Израз је преплавио је ТикТок, а све захваљујући Кири Косарин, која га је објавила као "реч дана" почетком јануара.

"Само сам мислила да треба да знате да Шкоти имају реч за излежавање у кревету након што дође време за устајање, а то се зове "hurkle-durkle", каже. Термин је одмах прихваћен међу корисницима ове мреже.

@kirakosarin

hurkle-durkle, u deserve it <3

♬ original sound - Kira Kosarin

Зашто је тако популаран

Стручњаци нису изненађени што је идеја о лежерном јутру изазвала оволико интересовање.

"У данашњем добу, притисак да се неко пробуди, спреми и крене на посао може бити стресан. Кључно је научити како да користите ово одступање од јутарње гужве и ужурбаности у недељи да бисте побољшали расположење, повећали фокус и ресетовали бриге о себи", каже Кристин Вилсон, лиценцирани професионални саветник.

Доступни приступи о самозбрињавању су генерално популарни на мрежи, каже Шелби Харис, психолог: "Привлачни термини као што је овај на друштвеним мрежама могу бити забавни, креативни и дати позитиван поглед на бригу о себи. То помаже у изградњи осећаја заједнице на мрежи са другима који се такође осећају на исти начин у вези са ослобађањем од стреса", појашњава психолог Шелби Харис, а пише Јаху лајф.

Да ли нам може помоћи да "поново" откријемо одмор

Стручњаци саматрају да може: "Одмор се често занемарују. Саставни је део физичког опоравка, смањује негативан утицај стреса и одржава нас продуктивним током дана. Такође одржава наш имуни систем јаким и спречава дугорочне здравствене проблеме", наглашава Шелби Харис.

Популарност овог тренда одражава шири помак у супротстављању негативним ефектима ужурбаног начина живота ка препознавању и прихватању важности општег благостања: "Дајући овом понашању 'паметно' име на друштвеним мрежама, утиче се да овакво понашање буде друштвено прихватљивије, а када постане у тренду и постане популарно, нормализује потребу за опуштањем унутар заједнице", истиче Вилсон.

image
VV inauguration
banner