Магазин

За које материјале не би требало да користимо омекшивач

Уз омекшивач рубље које перемо постаје мекше и миришљавије, али се за одређене материјале он никако не препоручује. Знате ли за које?
За које материјале не би требало да користимо омекшивач© Canva / Africa images

Када перемо веш, било ручно, било у машини, осим течног детерџента или прашка увек стављамо и омекшивач. Међутим, мало ко зна да га не треба користити баш увек и да због свог састава он може нанети више штете него користи нашем омиљеном рубљу. О томе на које материјале омекшивач може имати негативно дејство објаснила је Каролин Форте, директор Гуд Хаускипинг Институт лабораторије за чишћење.

Микрофибер

Микрофибер је материјал који се најчешће користи за израду крпи за брисање прашине или течности. Међутим, уколико текстил од овог материјала будете прали уз коришћење омекшивача сасвим је извесно да ће након неколико прања он изгубити своја "магична" својства и постати попут обичне крпе.

Спортска гардероба

Гардероба која се користи за тренинг, попут хеланки, мајица и топова, такође не би требало да се пере уз додатак омекшивача. Овај производ на тканини оставља заштитни слој који смањује моћ упијања спортске гардеробе, због чега она једноставно губи своју сврху.

Пешкири, бадемантили и постељина од фротира

Нема ништа  лепше него огрнути се меканим, миришљавим пешкиром након купања, обући бадемантил, а потом "заронити" у кревет. Али, јесте ли знали да ћете коришћењем омекшивача уместо меканих добити грубе пешкире? Веровали или не, тако је. Зато стручаци препоручују да избегавате овај производ када перете фротирско рубље.

Лична заштитна опрема и одела отпорна на пламен

Лична заштитна опрема је обавезна за све који раде у условима повећаног ризика - на нафтним постројењима, у рудницима и другим местима у којима постоји могућност излагања варницама и ватри. Из безбедносних разлога за прање оваквих одела никада не би требало користити омекшивач јер он смањује отпорност тканине и повећања његову запаљивост.

Водоодбојна одела

Баш као и одела отпорна на пламен, ни водоодбојна одела не би требало прати уз додавање омекшивача. Он може довести до промене у влакнима и утицати на способност материјала да одбија воду, а ако се до догоди - одело моментално губи своју сврху.

image
VV inauguration
banner