Магазин

Које тајне крију наши снови и о чему људи најчешће сањају

Снови су огледало наше подсвети - они откривају наше маштарије и стрепње и све што на јави "гурамо испод тепиха". Иако их се не сећамо увек, имамо их сви, готово сваке ноћи. Једна врста снова нам се ипак јавља чешће од осталих, али је добра вест да и на њу можемо утицати.
Које тајне крију наши снови и о чему људи најчешће сањају© Canva / Ridofranz

Снови нису нешто што се деси сада, па ко зна када. Обично људи сањају сваке ноћи, између четири и шест пута, и то најчешће у РЕМ фази сна, јер је у то доба наш мозак најактивнији. Трајање снова је у суштини индивидуално, али научници процењују да током редовног осмочасовног сна ми сањамо око 100 минута, дакле - наши снови трају као један просечан филм. Док спавамо, наш мозак "премотава" све сценарије које смо током дана доживели, све што смо на неки начин потиснули и сваку мисао која нам је измамила осмех на лицу, креирајући неке нове приче и нове сценарије у неком паралелном, подсвесном универзуму.

Какве снове најчешће сањамо

Када је реч о врстама снова, подела је врло једноставна: они могу бити нормални, могу представљати сањарење, могу бити лажни снови буђења, луцидни снови и ноћне море. Међутим, најчешће људи сањају нормалне снове - оне током којим су потпуно несвесни да сањају и оне чијег се садржаја најчешће ни не сећају оног тренутка када се пробуде.

Нормални снови су најбољи одраз наших мисли: обликовани су тако да врло колоритно дочарају све што се на јави дешава и практично у шифрама испричају причу о нашим осећањима, доживљеним тренуцима, па чак и преживљеним страховима. Они су ту да бисмо ми боље разумели сами себе и да бисмо умели на прави начин да се ухватимо у коштац са свиме што проживљавамо.

Можемо ли утицати на наше снове

Иако су снови прича коју наша подсвест прича, на њих се ипак може утицати, а најбоље што можемо да урадимо за свој сан јесте креирање умирујуће рутине пред спавање, преноси портал Лист. Као препорука експерата наводи се, првенствено одлазак у кревет у исто време сваке вечери, као и избегавање било каквих ометача (попут мобилних телефона и других геџета) тик пред одлазак на спавање. 

Када се оваква рутина поштује, нарочито у континуитету, мозак је пред спавање смиренији и опуштенији, па су и снови једно позитивно искуство које нас ни на који начин не узбуђује и не оптерећује. Наравно, ово је "вештина" која се вежба и која не може доћи преко ноћи, али онда када се освоји, она доноси прегршт бенефита који дугорочно имају утицаја не само на оно што сањамо, већ и на опште здравље.

image