Магазин

Зашто нас дете не слуша и шта да урадимо у тим ситуацијама

Да ли вам се понекад чини да ваше дете не чује шта говорите или вас потпуно игнорише? Понављате нешто до изнемоглости и ништа. Селективни слух није неуобичајена појава код малишана и психолози налажу да би тада родитељи требало да буду стрпљиви и што краћи и јаснији у комуникацији.
Зашто нас дете не слуша и шта да урадимо у тим ситуацијама© Alexander Dummer/pexels

Детету кажете да треба да покупи играчке и да се обује, јер крећете напоље. А малишан вас не констатује, јер се забавио својим послом. Постоји неколико разлога зашто дете можда не слуша шта имате да кажете, тврде психолози.

Фокусирано је на нешто друго

Деца се пажљиво концентришу на нешто што раде, било да гледају омиљени цртани или се играју коцкицама. И једноставно - не чују шта им причате. Тада би требало дати малишану мало времена да га прође активност са којом је тренутно заузето. 

Очи у очи

Заузети сте прављењем вечере и желите да подсетите своје дете да заврши домаћи задатак, па вичете из друге собе. Кад год је могуће, покушајте да стекнете навику да одвојите време да одете до њега и разговарате с њим у четири ока. Шансе да вас дете саслуша се повећавају ако му посвећујете пажњу када постављате захтев.

Неће реаговати на бучан захтев

Реченица "одмах покупи те играчке" неће издејствовати да ће вас слушати, колико год изгледало да сте строги. Зато је препорука да износите захтеве пријатним, али чврстим гласом. Такође, уколико смо недоследни у захтевима, не би требало ни од малишана да очекујемо да ће да стално уради своје задатке.

Што јасније и краће изражавање - не правити листу захтева

У оваквим ситуацијама држати се једне или две реченице и то је најбоља политика када је у питању комуникација са децом. Дуга објашњења могу разводњити поруке. Бити конкретан је посебно важан за млађу децу, која имају кратак распон пажње, пише Вери вел фамили.

Како малишана "наговорити" да вас слуша

Овај задатак није једноставан, али би родитељи требало да приступе озбиљно, буду стрпљиви и да имају у виду пар савета.

Јако је важно да се спустите на ниво детета и замолите га да гледа директно у вас док разговарате. Ово је одличан начин да не само да будете сигурни да имате пуну пажњу свог детета, већ и да научите своје дете лепом понашању и да слуша са поштовањем када му неко говори.

Треба да имате на уму да ће научити да слуша, ако је то пример који сте му дали. Ако стекнете навику да слушате своје дете док говори, већа је вероватноћа да ће и оно учинити исто када разговарате са њим.

Колико год да је узнемирујуће када вас дете игнорише, покушајте да останете мирни. Када се наљутите, показујете свом детету да немате контролу и друго, викање може краткорочно постићи резултате, али временом ће изгубити своју ефикасност.

Научите своје дете да игнорисање није леп начин да се тако опходи према људима.

Унесите забаву. Ако се нађете у сталној борби да натерате своју децу да слушају, промените динамику својих интеракција тако што ћете мало олакшати ствари. На пример, ако сте фрустрирани што се дете не спрема за школу на време, користите тајмере да видите ко може да победи у трци до врата или поставите табелу са налепницама да бисте га наградили нечим што жели.

image
VV inauguration
banner