Магазин

Ова боја нас чини привлачнијим, побеђује и на спортским теренима

Боје дефинитивно утичу на наше расположење, али и на супротан пол. Једна те иста боја је подједнако атрактивна и женама и мушкарцима, али их привлачи из различитих разлога, кажу истраживања. Ево о којој је боји реч.
Ова боја нас чини привлачнијим, побеђује и на спортским теренима© @ lookstudio/freepik

Велики утицај на разне психолошке факторе имају боје, укључујући расположење и доношење одлука. На пример, светле боје имају тенденцију да се повезују са позитивним емоцијама, а тамне боје са негативним. Такође, психолози објашњавају како боја може утицати на нашу перцепцију привлачности.

Боја одеће је важан фактор у оцени привлачности. Без сумње, ношење црвених одевних комада може нас учинити привлачнијим супротном полу, кажу научници. Занимљиво је да ова боја привлачи и мушкарце и жене, али је доживљавају на скроз различите начине. 

Наиме, жене привлаче мушкарци који носе црвено јер, шаље сигнале статуса. 

"Открили смо да жене гледају на мушкарце који су носили црвену боју као на особе вишег статуса, као на оне да ће који ће зарадити новац и који се пењати на друштвеној лествици. Управо прича о високом статусу је оно што доводи до привлачности, рекао је коаутор студије, професор Ендрју Елиот, a пише Ен-Зед-Хелралд.

Мушкарце, с друге стране, привлаче жене које носе црвено из биолошких разлога.

"Наше истраживање указује на паралелу у начину на који људски и нељудски мушки примати реагују на црвену боју", појаснили су аутори студије и додали су да мушкарац који носи црвено се може се осећати доминантно што утиче на његово самопоуздање и понашање.

Студија је објављена у Journal of Personality and Social Psychology.

Црвена боја "побеђује" и на спортским теренима

У спортској арени, ношење црвене боје може повећати шансе за победу. На Олимпијским играма 2004. у Атини, такмичарима у боксу, грчко-римском рвању, рвању слободним стилом и теквондоу насумично је додељена црвена или плава одећа. У сва четири такмичења, такмичари који су носили црвену опрему су освојили више борби, пише Вери вел мајнд. Многи истраживачи сматрају да су ови резултати последица везе између црвене боје и перципиране доминације. На пример, ношење црвене опреме може довести до тога да се спортиста осећа доминантно и да наступа агресивније.

Моћ црвене боје

Црвена боја се односи и на моћ. Кравата коју носе бизнисмени и председници држава широм света је традиционално црвена. Такође црвени тепих је постављен само за најпрестижније познате личности. Према некима стручњацима, ова повезаност са моћи и богатством је разлог зашто особе који носе црвену одећу су тако привлачни другима.

image
VV inauguration
banner