Магазин

Изненађујуће, али од ових намирница ћете бити само још гладнији

Када сте гладни, вероватно тражите било коју намирницу која може да буде добар извор енергије, а по могућству, то ће бити здраве опције: Јабука, крекери, воћни сок, јогурт... Међутим, управо ове намирнице могу бити већи "кривци" него спас и постићи контра ефекат. Зашто вас ова храна може учинити гладнијим и како да пронађете боље алтернативе за ужину?
Изненађујуће, али од ових намирница ћете бити само још гладнији© Pexels/Arina Krasnikova

Да ли увек "гладујете" само пола сата након доручка? Да ли поједете "здраву" ужину коју сте понели са собом, па након неколико минута се осећате као да ништа нисте јели? Ако је одговор "да", то може да значи да ста направили погрешан избор намирница. Ако желите дуже да будете сити, стручњаци за портал "Басл" су објаснили да је боље да избегавате:

Житарице за доручак

Житарице су можда брза и практична за доручак, али нису увек најбољи избор. То су обично рафинисана зрна која се брзо варе и апсорбују, што може довести до наглих скокова шећера у крви, па убрзо након тога, глади.

Да бисте дуже били сити, ослоните се на протеине ујутру. Пробајте комбинације попут овсених пахуљица са путером од кикирикија, сендвич са јајима, авокадом, сиром... Ако желите да једете житарице, и то је сасвим у реду, али запамтите да их упарите са протеином да бисте имали енергије цело јутро.

Хлеб и друга пецива

Када поједете хлеб, брзо ћете се заситити. Исто важи и за кроасане, ђевреке... Али ипак, колико год је ова храна популарна за доручак, она није увек одлична идеја ако је ваш циљ да се осећате енергично наредних неколико сати.

Ова храна изазива скок шећера у крви, тако да ваше тело мора да ослобађа довољно инсулина да би "покрила" тај скок. То вас може учинити гладним, иако сте управо јели. Као и у претходном примеру, ове намирнице можете јести, али је важно да их упарите са протеином.

Воћни сокови

Да ли сте некада осетили да је ваша енергија пала након конзумирања воћног сока, да сте осећали дрхтавост и исцрпљеност? Објашњење је, опет, везано за шећер у крви.

Воћни сок, посебно онај без икакве пулпе, углавном садржи сав шећер из воћа, без корисних влакана. На пример, када поједете целу јабуку, њена влакна помажу да се успори апсорпција фруктозе у вашем крвотоку, али када извадите влакна и направите чист сок од јабуке, пијете "течни шећер" због којег ће вам шећер у крви порасти, а затим опасти (па постајете веома гладни).

Јогурт са ниским садржајем масти

Иако сви мислимо да је јогурт здрав и може да нас засити, многи произвођачи покушавају да направију верзију ове намирнице са мало масти, па да је промовишу као "здравији јогурт". Међутим, у многим случајевима, овај јогурт садржи додатни шећер, како би се прикрио његов стварни укус. Као и у претходним примерима, ово доводи до наглог скока и пада шећера у крви, па самим тиме и глади.

Због тога је много боље да конзумирате јогурт на коме није означено да садржи мање масти, да би ваш ниво енергије буде уједначен. Ова маст није "лоша", већ помаже вашем телу да апсорбује више витамина Д из овог производа.

Крекери

Крекери, сами по себи, такође нису увек најбољи избор. Једноставни угљени хидрати у овом облику могу у почетку да изазову скок шећера у крви, али то затим брзо опада. Када дође до овог "ролеркостера" у организму, поново ћете бити гладни.

Ако ћете да грицкате крекере да бисте се додатно "напунили горивом", обавезно их узмите са протеинима, као што су сир или комади деликатесног меса.

Јабуке

Иако су добре када вам треба брз налет енергије, није препоручљиво да се ослањате на ово воће током дужег временског периода. Јабуке су, наравно, здраве, али оне су и даље извор шећера који изазива скок глукозе, ослобађање инсулина, па затим брз пад, јер се брзо вари. 

Иако је ово добра ствар за ваше тело, није пожељна за наше нивое глади. Уз јабуку увек додајте путер од кикирикија, јогурт, сир или друге изворе протеина. Ово ће помоћи да се успори скок глукозе, мање инсулина ће се ослобађати и дуже ћете остати сити.

Жваке

Жваке нису храна, али многи људи их користе као "прву помоћ" када осете глад. Међутим, жвакање може "преварити" ваше тело, тако да ћете се осећати само још гладније, јер покреће пљувачне жлезде у вашем телу, што је заправо први процес варења. Другим речима, ваше тело може помислити да долази оброк, па учинити да се осећате гладније него што сте мислили.

image