Магазин

Све мумије Совјетског Савеза: Кога су Руси балзамовали и за које заслуге пред отаџбином

Балзамовање покојника се обично везује за Стари Египат, али ни Совјетски Савез није заостајао за овом афричком земљом. Најпознатија руска мумија јесте она која се налази у Маузолеју Лењина, али овај политичар није био једини кога су балзамовали.
Све мумије Совјетског Савеза: Кога су Руси балзамовали и за које заслуге пред отаџбином© Wikimedia Commons / Isaak Brodsky

Традиција балзамовања посмртних остатака се у Совјетском Савезу практиковала ређе него у другим земљама света, али ипак довољно често да те мумије послуже сврси и заувек овековече лик и дело истакнутих историјских личности те епохе. Неке од њих су одолеле зубу времена, а неке је, нажалост, сатрла непријатељска рука. Ко су најпознатије руске мумије и где се оне данас налазе? Мала "помоћ пријатеља" - Лењин је само једна од њих!

Владимир Лењин - мумија која и данас краси центар Москве

Убедљиво најпознатија руска мумија је Владимир Лењин, вожд пролетаријата и једна од најважнијих фигура совјетске епохе. Његово тело изложено је у маузолеју на Црвеном тргу већ равно сто година, а одлука да се Лењин "сахрани" у меморијалном центру у срцу Москве донета је како би се народу доказало да је наука толико напредовала да ништа није немогуће, па чак ни сачувати Лењина за генерације које долазе.

Јосиф Стаљин - Наследник Лењина кога је Хрушчов "протерао" из маузолеја

Још један совјетски политичар који је био балзамован био је Јосиф Стаљин, генерални секретак Централног комитета Комунистичке партије Совјетског Савеза. Заједно са мумијом његовог претходника, Владимира Лењина, Стаљиново балзамовано тело било је изложено у маузолеју у центру руске престонице све до 1961. године, када је на власт дошао Хрушчов, који је спроводио антистаљинску политику. Те године посмртни остаци Стаљина су уклоњени из маузолеја и сахрањени поред зидина Кремља.

Николај Пирогов - истакнути совјетски хирург и научник

У СССР нису мумифицирали само политичаре и партијске личности. Још једна позната мумија био је Николај Пирогов, истакнути научник и лекар који се у совјетску историју "уписао" као први хирург који је операцију извео под анестезијом и који је у својој каријери имао преко 10.000 оперативних захвата. Већ пуних 140 година се његово балзамовано тело налази у породичној гробници у градићу Виница, који је ономад припадао Совјетском Савезу, а данас се налази на територији Украјине.

Григориј Котовски - командир Црвене армије чија је мумија "засметала" Немцима

Лик Григорија Котовског је крајње сумњив: за једне је он обичан бандит коме се само пуно посрећило у тешким временима, а за друге - херој каквог Совјетски Савез видео није. Било како било, он је након смрти такође балзамован, а будући да је као командир Црвене армије уживао велико поштовање државног врха, за њега је посебно саграђен и маузолеј у граду Подољск. За разлику од других совјетских мумија ова се није сачувала до данас: у Другом светском рату немачка војска је меморијални центар уништила, а тело бацила. Сачували су се тек фрагменти, који су данас сахрањени у рестаурираној гробници.

image
VV inauguration
banner