Магазин

Најбоље земље за живот и посао

Можда није изненађујуће, али најбоља држава за живот и рад је Шпанија, а одмах је затим следе Луксембург и Француска. Приликом разматрања узете су у обзир просечан број радних сати годишње, минимум плаћеног годишњег одмора и боловања, оцена среће.
Најбоље земље за живот и посао© Jorge Fernández Salas/unsplash

Политика послодавца и само радно место имају огроман утицај на то како смо у стању да ускладимо посао и лични живот, али земља у којој живимо такође игра одлучујућу улогу. Закони који се односе на плаћено одсуство значајно се разликују широм света, као и и просечан број радних сати. Комапнија Маркет Аустралија, која пружа услуге поређења стопа осигурања, недавно је рангирала земаље које су најбољи за живот и посао. Стање сваке нације у 2024. одређивалали су следећи фактори: просечан број радних сати годишње, минимум плаћеног годишњег одмора и боловања, дужина и стопе породиљског и родитељског одсуства, као и оцена среће у земљи, а ево како изгледа листа.

1. Шпанија
2. Луксембург
3. Француска
4. Холандија
5. Финланд
6. Бугарска
7. Словенија
8. Естониа
9. Литванија
10. Аустрија
11. Португал
12. Шведска
13. Данска
14. Пољска
15. Италија
16. Румунија
17. Белгија
18. Мађарска
19. Летонија
20. Грчка


"Сваки од фактора је био једнако разматран приликом добијања коначног резултата", рекла је Хана Нортон, портпарол компаније.

Шпанија је заузела прво место, нудећи радницима 30 дана годишњег плаћеног одсуства и шест или више недеља плаћеног боловања, док је родитељима исплаћивала 100 одсто њихове плате током одсуства. Најзначајније је да Шпанија пружа слична одсуства и мајкама (16 недеља) и очевима (12 недеља), и даје знатно више одсуства очевима него већина других земаља.

Све земље нуде 20-30 дана плаћеног одмора и шест или више недеља плаћеног боловања годишње. Бугарска нуди највише породиљског одсуства убедљиво 58 недеља. Грчка уопште не даје одсуство за негу детета, док Холандија, Шведска, Италија и Румунија дају само једну недељу, пише Хаф пост.

image