Магазин

Магија броја 28: Због чега је Лав Толстој веровао да му је баш ово срећан број

Иако није био превише сујеверан, Лав Толстој је веровао у магију бројева. Његов омиљени број био је 28, а књижевни геније је сматрао да он носи посебну моћ.
Магија броја 28: Због чега је Лав Толстој веровао да му је баш ово срећан број© Wikimedia Commons / Sergei Prokudin-Gorskii

"Читавог живота је број 28 за мене био срећан број", записано је у Међународном алманаху о Лаву Толстоју из 1909. године. И заиста, живот руског књижевника био је нераскидивим нитима везан за овај број и о томе су знали сви њему блиски људи, сарадници, па чак и читаоци његових ремек-дела.

Зашто баш број 28

Лав Толстој је рођен 28. августа 1828. године по старом календару (по новом, то је 9. септембар). И његов син првенац Сергеј исто 28. датума у месецу, само је у питању био јун. Након што је постао отац по први пут, Толстој је, иако врло равнодушан када је реч о мистици и сујеверју, ипак поверовао да ово није случајно, већ да судбина нешто тиме жели да поручи.

Од тада је писац почео и свој живот да подређује броју 28: све важне састанке је договарао за овај датум, сав посао започињао тек 28. у месецу, па чак и свој узраст изражавао кроз овај број. О томе сведоче и записи из његовог личног дневника, у којима је бележио за њега значајне тренутке из живота.

"Имам 2 пута 28 година. Мало сам болешљив. Са женом је све добро. Испричао сам јој неке страшне истине, али се она није љутила", записано је у Толстојевом дневнику.

Симболика бројева у књижевним делима Лава Толстоја

Многи истраживачи и заљубљеници у литературу сматрају да је Толстој намерно "провлачио" кроз своја дела број 28. Примера има много: један од главних ликова романа "Рат и Мир", Пјер Безухов, је оженио Наташу Ростову када је она имала 28 година, у роману "Васкрсење" суд доноси одлуку о судбини Каћуше маслове 28. априла, а и сам роман има 28 поглавља.

Симболику бројева Толстој је користио не само у својим романима, већ и у истраживачким радовима које је писао. У делу "Шта је уметности", које је писао у периоду између 1897. и 1898. године писац је позивао читаоце да прочитају изабране стихове младих поета попут Грифина, Рениера и других. Како би олакшао овај "задатак" он је од сваког од њих издвајао по пар стихова са 28. стране њихових збирки.

Број 28 није Толстоју увек доносио срећу

Иако је Лав Толстој веровао да је 28 његов срећан број, из писама које је писао својој тетки Татјани Ерголској за време служења војске и учешћа у Кримском рату, можемо закључити да то није одувек било баш тако. Први пут је горчину овог датума осетио када на његов рођендан, 28. августа, преминула његова друга тетка, Александра Иљинична, а други пут - када је изгубљена битка за Севастопољ.

Срећан или не, број 28 је Толстоја пратио до краја његовог живота. На јесен 1910. године, а тачније 28. октобра по старом календару, срце генија руске књижевности је стало: Лав Толстој је напустио свет у узрасту од 82 године, што је у ствари "обрнуто" од броја 28. 

image
VV inauguration
banner