Магазин

Аутомобили ускоро неће имати задње стакло: Први овакав модел на тржишту већ током 2024. године

Можете ли да замислите вожњу у аутомобилу који уопште нема задње стакло? Веровали или не, први такав аутомобил појавиће се на тржишту већ до краја 2024. године, а како наводе инжењери који су се бавили његовим дизајном, ово решење ће променити поглед возача на вожњу, у сваком смислу те речи.
Аутомобили ускоро неће имати задње стакло: Први овакав модел на тржишту већ током 2024. године© Wikimedia Commons / JustAnotherCarDesigner

Тржиште аутомобила се рапидно мења: из године у годину дизајн нових модела постаје све футуристичнији, а њихове функционалности све напредније у смислу технологије. Пре пар година произвођачи су решили да из пртљажника аутомобила потпуно уклоне резервну гуму, не би ли смањили потрошњу горива, а сада се најављује још једна велика измена, само је разлог мало другачији.

Аутомобили без задњег стакла? Да, добро сте прочитали

Нови дизајн аутомобила имплементирали су инжењери из шведске компаније Полестар. Њихов најновији модел, Полестар 4, који би се на тржишту могао појавити већ до краја текуће године, за разлику од осталих путничких возила на која смо навикли, уопште неће имати задње стакло!

Уместо стакла, на задњем делу аутомобила биће инсталирана камера високе резолуције која ће у реалном времену преносити приказ улице и других учесника у саобраћају. Снимак ће се емитовати на екрану који ће се налазити у кабини возила, а највероватније на месту где се код осталих аутомобила налази централни ретровизор.

Да ли је камера боља и сигурнија опција

Своју необичну замисао инжењери су образложили бољом прегледношћу током вожње, а самим тим и већом безбедношћу возача и путника у аутомобилу. Камера ће омогућити веће видно поље од 120 степени, а самим тим и смањити могућност да вам се у "мртвом углу" одједном појави друго возило. Такође, са камером оваквог типа возачи неће морати да стрепе због одсјаја фарова аутомобила који се креће иза њих.

Како се наводи на порталу The Verge, овакво идејно решење је и доста практичније: пре свега, јер возачи могу без размишљања ставити ствари великих габарита на задње седиште не размишљајући о томе да ће им то заклонити поглед. Осим тога, по кишном или зимском времену возачи неће имати проблема са смањеном видљивошћу услед наноса снега, блата и слично, а на камери се неће задржавати ни прашина или лишће које је опало са дрвећа.

image
VV inauguration
banner