Магазин

Ових 7 златних правила вам могу помоћи у ноћној вожњи

Преко две трећине возача сусреће се са проблемом заслепљивања у ноћној вожњи, чиме је њихова, али и сигурност других учесника у саобраћају значајно угрожена. Уколико и ви спадате међу овакве возаче, ови савети вам могу бити од велике помоћи.
Ових 7 златних правила вам могу помоћи у ноћној вожњи© Canva / lenapix

Истраживање које је спровео британски аутомобилски клуб АА, показало је да је већини возача ноћна вожња проблематична, понајвише због јарких светала других учесника у саобраћају. Изазов је утолико већи са порастом броја новијих аутомобила на друмовима, који уместо обичних, халогених, имају бљештава ЛЕД светла. Због оваквог тренда, све мање возача одлучује се да на пут крене по мраку, док се они који то ипак морају, за воланом осећају несигурно и под великим притиском.

Две трећине возача доживљава ноћну вожњу проблематичном

Бројке нису нимало утешне: чак 76 процената возача остане потпуно заслепљено фаровима аутомобила који долазе из супротног смера, док више од 50 процената њих наводи да их ометају и светла аутомобила који се налазе иза и чија светла "бију" директно у ретровизоре. И нису фарови једини проблем: проблем су и семафори, који заслепљују скоро трећину возача, и јарка штоп-светла, која ометају чак 25 посто њих, преноси магазин Дејли Мејл.

Како олакшати себи ноћну вожњу и учинити је безбеднијом

Срећом, експерти за вожњу имају неколико савета који возачима могу помоћи када се нађу на мрачном путу, а нису једини учесниици у саобраћају. Шта наглашавају стручњаци?

  • брзину вожње је потребно прилагодити не само условима на путу, већ и сопственом осећају
  • треба избегавати директан поглед у фарове возила које се креће у сусрет
  • важно је одржавати чистим ветробранско стакло, јер се тако смањује вероватноћа "расипања" светлосних зрака
  • ретровизори треба да буду подешени на затамњени режим
  • у вожњи је пожељно користити наочаре које смањују рефлексију

Како бисте ви, као возач, минимално ометали друге учеснике у саобраћају, важно је и да на свом аутомобилу увек користите кратка светла (осим када на путу нема никога), као и да она буду по висини подешена тако да не бију у очи другим возачима.

image