Магазин

Ова средства избегавајте када чистите и перете аутомобил

Након дуге зиме пролеће је идеално време за генерално чишћење и прање аутомобила. Ипак, многи ово раде погрешно и користе средства из покућство која уништавају возило.
Ова средства избегавајте када чистите и перете аутомобил© Canva / baranozdemir

Када је реч о сређивању аутомобила, људи се деле на два типа: оне који уживају у овој активности и до најситнијих детаља "лицкају" свог четвороточкаша, и оне друге, које то мрзи и који ће радије возило одвести на комплет прање и чишћње.

Уколико спадате у прву категорију власника возила, онда би требало да знате да поједине производе за чишћење који се обично користе у покућству имају изузетно штетан утицај на аутомобил. Која средства треба избегавати објаснили су стручњаци компаније Шурхолд.

Течност за прање посуђа

Упркос томе што добро уклања нечистоће, течност за прање посуђа никако не треба користити приликом прања аутомобила. Због своје структуре, она може веома негативно утицати на завршну обраду боје, било да је у питању спољашња фабра или елементи ентеријера, исушити површине и проузроковати настанак ситних пукотина.

Влажне марамице за стаклене површине

Влажне марамице намењене брисању стаклених површина у себи садрже високопроцентни алкохол или амонијак, захваљујући којима уклањају сву масноћу и прљавштину са стакла. За кућну употребу су оне одличне, али за чишћење кола их никако не треба користити, јер у појединим аутомобилима стакла нису од стакла, већ од пластике!

Папирни убруси

Иако изгледају поприлично мекано, папирни убруси могу оставити огреботине на деликатним површинама у и на колима, нарочито уколико се користе приликом сваког чишћења аутомобила. Уместо убруса стручњаци препоручују коришћење крпе од микрофибера.

Одмашћивачи и друга агресивна средства

Абразивна средства, детерџенти за одмашћивање провршина, сона киселина, производи на бази хлора - све ово је забрањено користити за прање аутомобила! Ова средствасу толико агресивна да могу не само оштетити завршне слојеве фарбе, већ и продрети много дубље у металне површине аутомобила, изазивајући кородирање делова.

image