Магазин

Ови предмети у кући могу да изазову респираторне болести

Можда редовно чистите, усисавате, користите освеживаче и миришљаве свеће, у нади да ће све ово да побољша не само изглед и мирис вашег дома, већ ће и да помогне вашем здрављу. Међутим, научници су открили да неки од ових свакодневних кућних предмета заправо могу имати супротан ефекат.
Ови предмети у кући могу да изазову респираторне болести© Freepik/freepik

Нажалост, изгледа да човек није сасвим заштићен од болести ни у сопственој кући. Осим што знамо да ствари као што су прашина, прљавштина, буђ сигурно лоше за наше респираторне органе, испоставља се да и неки "добри" предмети могу да буду штетни за нас. Неки од њих су:

Мирисне свеће

Иако лепо миришу и заиста помажу у стварању угодне атмосфере у дому, истраживања су показала да мирисне свеће могу проузроковати мноштво здравствених проблема.

Неке свеће, посебно оне направљене од парафина, могу ослобађати токсине и карциногене. Према научницима, супстанце толуен и бензен, које су у великој мери заступљене у парафинским и воштаним свећама, су материје које су највише одговорне за појаву вртоглавице, акутне главобоље и других респираторних симптома попут кијања, зачепљења носа и слично. 

Препоручљиво је да користите природне миришљаве свеће, направљене од пчелињег воска и соје.

Овлаживач ваздуха

Овлаживач ваздуха може бити велики спас, али ако се неправилно користи, може да доведе до више проблема, него да буде од користи.

Откривено је да ако користите воду из славине у овлаживачу, можете довести респираторне органе у опасност, према истраживању Универзитета Алберта. Студија је показала да, иако вода из славине брзо испарава након што је пуштена у ваздух, минерали и соли из ње остају дуже. Ове честице су толико мале да могу ући у дисајне путеве, а затим дубоко у респираторни тракт, преноси "Д Сан (The Sun)".

Тим је предлаже да се уместо тога користи флаширана или дестилована вода, да би се умањило ширење штетних честица.

Усисивач

Можда звучи необично, али чак и усисавање може да буде лоше за ваше респираторно здравље (иако је усисавање прашине неопходно за наше здравље). Једна студија из Аустралије је показала да поједини усисивачи испуштају ситне честице прашине и бактерије назад у ваздух, а превише излагања овим честицама може довести до инфекција и алергија.

Најбоље је да будете сигурни да усисивач који користите има високоефикасни филтер за апсорпцију честица, јер су ови филтери дизајнирани да уклоне више честица него што их ослобађају.

Загорели тост

Токсичан ваздух коме смо изложени када се парче хлеба превише дуго држи у тостеру може да буде штетно као да стојимо у близини прометног пута, показало је једно истраживање Универзитета Тексас у Остину.

Научници су открили да су тостери који су били коришћени у експерименту ослобађали опасне честице у ваздух од самог тренутка када су били укључени, док су се мрвице на дну тостера одавале ултра-фине честице током загревања, за које је откривено да могу оштетити плућа.

Да бисте умањили потенцијалне негативне последице од коришћења овог кућног апарата, тостирајте само док хлеб не поприми за нијансу тамију боју и редовно чистите мрвице из тостера.

Постељина

Постељина на вашем кревету, посебно на јастуцима, може брзо да накупи зној, пљувачку, комадиће мртве коже и друге телесне течности. Поред тога, постељина која дуго није опрана је савршено место за ширење бактерија, плесни и гриња.

Ове сићушне животињице могу довести до погоршања екцема, појаве сезонских алергија, иритација коже и још много тога. Такође, прашина и гриње у кревету могу бити окидачи за појаву ноћне астме. Зато би требало да мењате постељину сваке недеље.

image
VV inauguration
banner