Магазин

Викинзи су практиковали древни облик пластичне хирургије пре 1.000 година, каже студија

Улепшавање путем козметичких процедура можда ипак није тако ново откриће, јер су научници дошли до археолошког проналаска који сугерише да су жене Викинга биле подвргнуте посебним "улепшавањем" пре 1.000 година. Претпоставља се да је разлог за измену изгледа била не само лепота, већ и показивање узвишеног друштвеног статуса. Која је то древна техника "пластичне хирургије" коју су Викинзи користили?
Викинзи су практиковали древни облик пластичне хирургије пре 1.000 година, каже студија© Pixabay/Zezya

Три издужене лобање жена су пронађене у Шведској, а претпоставља се да су вероватно биле измењене у првој години живота, када су лобање биле меке и савитљиве.

Малформација лобање била је уобичајена у региону Црног мора и раније је идентификована само у мезоамеричким, индијанским и евроазијским културама, што значи да је ово први пут да је пронађена код народа Викинга. 

"Не знамо где су ове три жене одрасле и где су им главе деформисане - није јасно да ли су деформисане у раном детињству, у региону око, на пример, Црног мора и не знамо како су се онда вратиле на Готланд," рекао је Матијас Топлак, један од вођа експедиције, преноси "Дејли мејл".

Истраживачи верују да су лобање измењене тако што би се око главе бебе чврсто обмотао завој, да би се лобања издужила. Међутим, постоји и могућност да су Викинзи користили озбиљније технике, попут коришћења тегова или каиша, што је потенцијално утицало на њихов когнитивни развој. 

"Ако је овај приступ примењен, то би могло имати негативне ефекте на функцију мозга, посебно ако је то коришћено у раном детињству", рекао је Џеси Голдштајн, шеф Одељења за дечју пластичну хирургију за портал "Атлас Обскјура".

Истраживачи верују да је вештачка деформација лобање била коришћена да се жене међусобно разликују. Оне које би имале издужену лобању би остатку друштва говориле да је њихова породица путовала.

"Људско тело представља медиј комуникације", написали су истраживачи у студији. "Оно има способност да производи комуникацију на функционално сложен, структуриран начин." Иако је издужена лобања могла да буде симбол лепоте, много је вероватније да су сматране као доказ далекосежних трговачких контаката, а самим тим и као знак утицаја и успеха у трговању, сматрају истраживачи.

Поред модификација лобање, истраживачи су такође открили да су Викинзи користили праксу турпијања зуба која је могла да се користи за идентификацију одређених група трговаца. Ова пракса је такође могла бити примењена као право иницијације.

Турпијање зуба и модификације лобање практиковале су групе широм света, укључујући Маје у Мексику и цивилизацију Пракас у данашњем Перуу, између 750. пре нове ере и 100. године нове ере. 

image
VV inauguration
banner