Магазин

Девет животних предности високих људи

"Вау, како си висок/а! Играш ли кошарку/одбојку? Да ли си манекен/ка?" Ово су само неке од ствари које високи људи редовно чују, од којих су се толико заситили да временом на своју висину чак посматрају као сметњу, а не предност. Међутим, постоји неколико прилично добрих бенефита (од здравствених до финансијских) које, према истраживањима, високи људи могу да имају током живота.
Девет животних предности високих људи© Freepik/Racool_studio

Висина није само физички атрибут: Испоставља се да она може да вам помогне у друштвеном животу, животном успеху и финансијама. Дакле, ако некада помислите да сте можда "превише високи", само се подсетите следећих предности које ваша висина може да вам донесе:

1. Интелигенција

Виши људи могу да буду интелигентнији, показала је студија Универзитета у Единбургу, након што је испитано више од 6.000 различитих учесника. Откривено је да постоји мала корелација између висине и вишег квоцијента интелигенције.

2. Ризик од дијабетеса

Колективна анализа студија из часописа о гојазности "Обисити ривјус (Obesity Reviews)" показала је да жене са вишим стасом имају мање шансе да развију дијабетес типа 2. Друга истраживања такође сугеришу да постоји мањи ризик за ово стање и за високе мушкарце и за жене.

3. Животни успех

Ако сте врло високи, можда ћете сасвим природно преузети контролу на састанцима. Истраживања показују да су многи генерални директори компанија у просеку виши. Поред тога, око половине мушких извршних директора на листи "Fortune 500" је најмање седам центиметара више од других мушкараца, који нису на тако истакнутим позицијама, пренео је "Блумберг".

4. Високи људи могу имати и високу плату

Истраживања показују да би чак и три додатна центиметра висине могла да вреде око 800 долара више зараде годишње, према "Атлантику".

5. Развој деменције

Друга студија Универзитета у Единбургу показала је да људи који су нижи имају већи ризик да развију деменцију, него они који су били виши. Веза између висине и ризика од деменције такође је била јача код мушкараца него код жена.

Важно је напоменути да нижи раст није нужно повезан са деменцијом, али се веза може направити зато што су ниже висине повезане често са већим факторима ризика за болест, попут генетике.

6. Срчане болести

Иако би вас ваша висина могла изложити ризику од неких срчаних проблема, као што је атријална фибрилација (позната и као неправилни откуцаји срца), она такође може и да вас заштити од других проблема. Истраживања показују да су виши појединци мање изложени ризику од конгестивне срчане инсуфицијенције и болести коронарних артерија.

7. Срећа

Према једној америчкој студији, високи људи пријављују да осећају више позитивних емоција, него што су то чинили нижи људи. Они са вишим растом такође су мање склони да пријављују осећања беса и туге.

8. Продуктивност

Ваша висина би могла бити показатељ ваших радних навика и способности "мултитаскинга". Једна седмогодишња студија показала је да су виши појединци имали тенденцију да буду продуктивнији у свом послу, а истраживачи су направили процену на основу зараде сваког од испитаника по сату.

9. Самопоуздање

Истраживања показују да високи појединци делују као да су сигурнији у себе, као и да имају боље друштвене вештине у адолесценцији, посебно јер су чешће учествовали у ваннаставним активностима, као што су спортски клубови.

image
VV inauguration
banner