Магазин

Снови су живописнији и тешко се спава: Зашто пролеће мења наше снове

Да ли сте приметили да у последње време сањате више него обично? Или су можда ваши снови врло живописни, толико да о њима размишљате и следећи дан? Вероватно нисте једини којима се ово дешава, јер се чини да је април најбоље време за сањање убедљивих снова, због утицаја годишњег доба и промене сата. Али како пролеће може да буде заслужно за ваше необичне снове и које ствари људи начешће сањају у овом периоду?
Снови су живописнији и тешко се спава: Зашто пролеће мења наше снове© Freepik/freepik

Ако имате проблема са спавањем и ако делује као да су ваши снови у последње време необични (а иначе вам се то не дешава), објашњење за то може бити везано за промену сата и годишњег доба.

"Ако сте се икада запитали када је већа вероватноћа да живописно сањате, одговор је пролеће - тачније, април", каже за "Јаху лајф" Мартин Сили, стручњак за спавање.

"Студије су откриле најтеже спавамо у пролећној сезони. То је зато што наше je време буђења померено због дужих дневних сати и светла, тако да се трајање нашег сна смањује. Такође је забележено да је наше време спавања краће када су дани дужи."

"Иста студија је открила да се током пролећа наше време спавања смањује за 25 минута - чак и када идемо у кревет два минута раније него зими. Ово би се могло приписати производњи мелатонина, хормона који вам помаже да спавате. Мелатонин се регулише светлошћу и тамом, а када има више светлости (као на пример у пролеће и лето), не производи се у толиким количинама," додаје Сили.

Зашто се снови мењају

Према стручњаку, мењање сата може утицати на ваш сан, па због тога, ваше тело би могло да реагује на исти начин као када се осећате анксиозно, што снове које имате чини живописнијим.

"Упоредо са променом дневног светла долазе и промене температуре и топлоте, које могу имати значајан утицај на спавање. Када је топлије време, имате тенденцију да се чешће будите у току ноћи, што би могло значити да се лакше сетите тих снова када се будите," објашњава Сили.

"Алергије су такође уобичајени ометачи сна у пролеће. РЕМ сан (фаза у којој се најчешће сања) може бити измењена због алергија, што значи да бисте могли да имате живописније снове."

Према анализи података Гугл претраге у Америци и Британији, од почетка априла до сада, ово су десет најтраженијих снова и њихова потенцијална значења, која је описала Инбал Хонигман, која професионално тумачи снове:

Десет најчешћих снова које људи имају у априлу

1. Испадање зуба (26.600 претрага)

Зуби су знак животних година и фаза - рађамо се без иједног, пролазимо кроз две фазе раста у детињству и одраслој доби, а у старости поново почињемо да их губимо. Стога, сањање о губитку зуба симболизује губитак, као што је напуштање везе иза себе или чак пресељење.

2. Трудноћа (9.500 претрага)

"Многи снови о трудноћи одражавају реалност: Будући родитељи сањају трудноћу чак и пре него знају пол бебе, а уобичајено је сањати који ће пол бебе бити или чак тачно предвидети датум рођења. Осим плодности, трудноћа у сну може представљати жељу за новим послом или креативним пројектом, попут "стварања новог живота"," објашњава аналитичарка снова.

3. Пауци (7.800 претрага)

Сањање о пауцима често представља потребу да се директно суочите са својим страховима и несигурностима. Баш као што се пауци суочавају са изазовом прецизног креирања и одржавања своје мреже, од вас се тражи да се носите са својим животним изазовима са отпорношћу и одлучношћу.

4. Падање (2.900 претрага)

Када сањате да падате, ово је заправо физиолошка реакција тела на спавање. Како нервни системи почињу да се смирују, а ваш откуцај срца и крвни притисак падају, то може изазвати осећај "падања".

Покрети могу бити мањи, али понекад су довољно насилни да вас пробуде. Обично трају само секунду или две, али могу бити прилично запањујући ако их не очекујете. Иако нису сан, ако се често дешавају, они су метафорична ноћна мора јер вам ометају одмор.

5. Опадање косе (2.780 претрага)

Губитак косе у сну може да симболизује забринутост због старења, стреса или губитак контроле. То је одраз ваших унутрашњих мисли и анксиозности у вези са физичким изгледом и сликом о себи.

6. Ватра (2.760 претрага)

Ватра може значити много ствари. Може да симболизује страст, светлост, уништење, бес и још много тога. Трик да схватите шта значи ваш сан о ватри је да погледате остатак сна. Ако се нисте плашили ватре, онда би то могло бити упућивање на вашу сопствену ватру и мишљења која вам се мењају.

7. Духови (1.470 претрага)

Сабласна привиђења су често последица поремећаја сна који се зове парализа сна. Кроз ноћ се крећемо кроз различите фазе сна. РЕМ фаза је када сањамо, али такође смо и парализовани у овој фази, тако да ми не "глумимо" у својим сновима. Уместо тога можемо да се пробудимо, доживљавамо халуцинације, али не можемо да се померимо. То може бити застрашујуће, али то објашњава зашто мислите да "видите" фигуру у близини свог кревета или у својој соби.

8. Превара (1.300 претрага)

Један од највише узнемирујућих љубавних снова који човек може да има је превара. Осећај издаје, срама и безнађа који иду уз неверство могу да покваре добар сан.

"Ако сањате да вас је преварио бивши партнер, можда покушавате да схватите разлаз. Можда сте забринути да њихова оданост никада није постојала, а можда ћете сумњати да су вас варали и у стварном животу. Или ако ако сањате да вас ваш тренутни партнер вара, овај сан показује вашу сопствену несигурност," објашњава Хонигман.

9. Дављење у води (1.300 претрага)

Ово често страх од губитка "себе". Било да је то због преоптерећености послом, проблемом у вези или стресом, постоји страх од "дављења" под теретом емоција и немогућности да се носите са њима.

10. Изгубити се (830 претрага)

Када сањате да сте изгубљени, то може изазвати осећај фрустрације и збуњености. Ако имате ситуацију у свом будном животу због које сте забринути и страхујете да можда нећете "пронаћи пут", ови снови вам могу помоћи да пронађете правац. Ово је такође сан за оне који тугују ако су изгубили некога ко им је близак.

image
VV inauguration
banner