Магазин

Ови сигнали на самом почетку откривају да веза иде у правом смеру, сматрају стручњаци

Са топлијим времом, крећу чешћа дружења и упознавања, те није изненађујуће што баш у пролеће љубав лебди у ваздуху. Али, како да знамо већ на почетку везе да смо на правом путу здравог односа? Стручњаци истичу да ако на самом старту увиђамо искрену комуникацију, добре манире и слична убеђења имамо солидан потенцијал за даљу надоградњу везе.
Ови сигнали на самом почетку откривају да веза иде у правом смеру, сматрају стручњаци© Vera Arsic/pexels

Односи могу да буду компликовани, нарочито када су нови и када смо тек у прелиминарној фази упознавања. Важно је имати у виду да ли код партнера постоји љубомора, стална критика, имамо ли неусклађене циљеве, јер су ове "црвене заставе" да нешто не ваља:

"Ниједан потенцијални партнер неће бити савршен. Међутим, ако неко показује много 'црвених заставица' неће то бити најбољи спој", наглашава Марија Саливан, стручњак за састанке.

Ипак, постоје и "зелене заставице" које дају јасне сигнале да треба да идемо напред у вези, а ево и које су.

Уживате кад сте заједно

"Можда је највећи сигнал на коју треба пазити како се осећате када сте заједно. Ако се осећате удобно и уживате док проводите време заједно, вероватно је веза вредна настављања", каже Саливан.

Ово изгледа очигледно, али се лако могу превидети ствари о особи у жељи да се пронађе партнер. Треба размислите не само о значајним, узбудљивим тренуцима, већ и о томе какав је осећај радити свакодневне ствари као што је куповина намирница заједно. Ово ће постати значајни део заједничког живота ако останемо дуго.

Одговара на позиве, поруке

Стручњаци кажу да много тога говори о партнеру и односу ако се труди да допре до нас, прави планове, одговара на поруке, позиве. Наравно, и ако ми то радимо.

Искрена комуникација

Веза не може да опстане без отворене, искрене комуникације: "Индикатори ефикасне комуникације подразумевају да сте искрени у вези и са очекивањима, да делите своја права осећања када се суочите са конфликтом и да се осећате пријатно да изразите своје мисли о било којој ситуацији", појашњава Саливан.

Јасно изражена осећања

"Играње игрица" у вези не носи добро. Добар знак у односу подразумева да доследно изражавамо оно што нам је на срцу, чинећи да се осећате самоуверено у вези са њима и статусом везе:

"Да ли јасно једно другом показујете како се осећате? Да ли се осећате сигурно? Ово су суштинска питања која треба поставити", наглашава терапеут Шошана Полански.

Добри манири

"Да ли вам дају простор да говорите и слушате? Како се понашају према онима око вас, као што је конобаре? Обратите пажњу на ово", предлаже Саливан, а пише Тудеј.

Делите слична уверења и животне ставове

"Да ли вам је неопходно да је особа са којом сте такође вегетаријанац или припада истој религији? Можда је начин на који желе да укључе породицу у вашу везу битан? Без обзира о којој области живота се ради, сазнање да делите слична уверења и то је велика 'зелена застава'. Имати сличне погледе на живот посебно је важно када је у питању проналажење некога са ким ћемо провести дуго времена", каже терапеут Лени Леонард.

Заједнички циљеви

Идеја да љубав побеђује све, је лепа, али је ретко истинита - посебно без много компромиса. Првих неколико састанака не морају нужно бити испуњени питањима "да ли жели децу" или "где се надате да ћете се скрасити". Ипак, после пар састанака и виђања, треба увидети да ли смо на "истим таласним дужинама" што се тиче планова.

image
VV inauguration
banner