Магазин

Није тако како изгледа: Колико је страшно да сањамо да варамо партнера

Да ли сте се икада пробудили из сна изненађени оним што сте сањали - били сте зли према некоме до кога вам је стало, ударили сте особу без доброг разлога, или сте сањали да сте преварили партнера? Иако све ове акције су погрешне ако се раде у стварном свету, да ли су тако страшне када се дешавају у сновима?
Није тако како изгледа: Колико је страшно да сањамо да варамо партнера© @ Drazen Zigic/freepik

Свашта нам може пасти на сан, па и да сањамо како варамо партнера. Пробудимо се, имамо грижу савети, размишљамо што смо ово сањали и шта значи такав сан.

Снови немају директан утицај ни на кога другог осим на нас, тако да оно што се дешава у њима не може се оценити као неморално. Ипак, треба напоменути да ако нас радње о којима сањамо инспиришу да преваримо партнера, то може имати индиректан утицај на друге људе, и стога се то може сматрати неетичким.

Шта наши снови говоре о нама

Догађа се да у оваквим ситуацијама поричемо кривицу за неморалне поступке нашег "ја" у сну, и то се може и даље одражавати на наше будно "ја". Психолози истичу да не треба да занемаримо у овој причи и наш карактер. Другим речима, ако нас генерално сматрају љубазном особом, на основу поступака у стварном свету, сањање о повређивању људи може довести до сумње у то колико је наша љубазност искрена или поуздана. Ово може бити главна морална брига у вези са варањем у сновима: чак и ако никада нисмо озбиљно размишљали о варању у стварном свету, снови о прељуби можда могу сугерисати да то заиста желимо, посебно ако наше "ја" у сну ужива у томе.

Варање у сновима не значи да је већа вероватноћа да ћемо преварити партнера у стварном животу или да смо заиста неверна особа. Снови можда омогућавају да замислимо да варамо, али и да схватимо да би било погрешно то радити у стварном свету, пише Сајколоџи тудеј.

Психолози наглашавају да не треба да се осећамо кривим због прељубе у својим сновима, осим ако то не води до сличних радњи у нашим будним животима.

Ко сам "ја" у својим сновима

Чак и ако радње које "ми" изводимо у сновима одражавају наше истинске жеље, чини се да их не контролишемо. Другим речима, наш сан је под контролом подсвесног ума, па стога нисмо одговорни у сну.

"Ја" из снова може изгледати веома блиско нашем стварном "ја", не само да делује у складу са својим жељама, већ поседује наше знање, уверења и ставове. Због ове блиске сличности нашег сна и будног "ја", овакви снови могу бити довољно реалистични да нас "натерају" да помислимо да то и није био сан, већ јава.

image
VV inauguration
banner