Магазин

Боравак у природи утиче на наш осећај за време

Да ли се некада осећате као да немате довољно времена да постигнете све што желите у једном дану? Као да "јурите на све стране", али никако не можете да се организујете? Затим, када одете на село или у оближњу шуму, да ли делује као да време пролази спорије, да ужурбани дани одједном постају опуштени? Ово није само ваш субјективни осећај, већ је откривено да природа заиста може регулисати осећај за време.
Боравак у природи утиче на наш осећај за време© Freepik/freepik

Комбинација захтева на послу, у кући, друштвеном животу и других сегмената савременог живота често проузрокује стрес, па самим тиме и осећај да никада немате довољно времена. Осим тога, велики део свакодневнице проводимо у дигиталном простору (коришћење компјутера на послу и друштвених мрежа у слободно време), тако да често делује као да 24 часа заиста није довољно.

Срећом, за ово постоји једноставан и бесплатан "противотров", а то је свет природе. Истраживања су показала да боравак у природи може променити начин на који доживљавамо пролазак времена, као и да нам чак може дати осећај да имамо много више времена него што нам треба.

Неколико различитих студија је било анализирано на Универзитету у Туркуу у Финској, а у сваком истраживању се упоређивало на који начин су учесници обављали одређене послове у урбаном и у природном окружењу. Резултати су доследно показали да људи пријављују осећај продуженог времена када су у природи у односу на време када су били у урбаном окружењу.

На пример, вероватније је да људи сматрају да шетња у селу траје дуже од шетње исте дужине у граду. Слично томе, људи пријављују да пролазак времена доживљавају спорије док обављају задатке у природном зеленом окружењу, него у градским срединама. Дакле, чини се да природа успорава и проширује наш осећај за време.

Али није само наш осећај за време у садашњем тренутку измењено природним светом, већ и наш осећај за прошлост и будућност. Претходна истраживања показују да провођење времена у природи помаже да померимо фокус са тренутног на наше будуће тренутке. Дакле, уместо да се фокусирамо на стрес због захтева који се сада траже од нас, природа нам помаже да видимо дугорочне позитивне стране и радујемо се ономе што нам следи.

Откривено је да је ово је делимично зато што се чини да нас провођење времена у природи чини мање импулсивним, што нам омогућава да одложимо тренутно задовољство (и бриге) у корист будуће награде.

Зашто природа утиче на наш осећај времена

Познато је да провођење времена у природи има много користи за здравље и добробит - приступ природним просторима као што су плаже, паркови и шуме повезује се са смањеном анксиозношћу и депресијом, бољим спавањем, смањеним нивоом гојазности и кардиоваскуларних болести, побољшаним благостањем, дужим животом...

Неке од ових предности могу објаснити зашто боравак у природи мења наш доживљај времена.

Начин на који доживљавамо време обликован је нашим унутрашњим биолошким стањем, као и догађајима који се дешавају у свету око нас. Као резултат тога, емоције као што су стрес, анксиозност и страх могу пореметити наш осећај проласка времена, док нас природа "умирује", те није потребно за журбом и "брзим размишљањем".

Главне предности

"Бег" од свакодневног живота може нам пружити кракорочни предах, који нам је потребан да поново одредимо главне приоритете у животу и смањимо "временски притисак". Што се тиче дугорочних добробити, време у природи може помоћи да побољшамо наше памћење, способност обраћања пажње, ментално и физичко здравље... Ако немате природно окружење у близини, препоручљиво је да, када год можете, боравите у парковима, шумама, поред реке или језера у граду, јер чак и најмање излагање природи сигурно има позитивне ефекте.

image