Магазин

Између жеље и исцрпљености: Зашто нам је тешко да се посветимо партнеру након посла

Током дана вам вољена особа недостаје, једва чекате да се вратите кући и проведете квалитетно време са партнером, али када тај тренутак тишине дође, осећате се исцрпљено, толико да вас његово присуство више иритира, него умирјуе. Само желите да будете сами, да одморите, да вам нико не поставља питања... Ова врста емоционалне дистанце временом може да наруши везу, али зашто се јавља овај непријатан осећај баш у тренутку када би требало да се опустимо са "другом половином"?
Између жеље и исцрпљености: Зашто нам је тешко да се посветимо партнеру након посла© Freepik/Drazen Zigic

Проналажење заједничког времена, барем на неколико минута у току дана, може да буде прави "лек" за брак/везу, сматрају многи брачни саветници. Неки саветују да је довољно чак и само 15 минута уживања у присуству партнера да се хармонија обнови. Међутим, шта ако проблем није време, већ енергија (коју немате)?

Дакле, кад завршите радни дан, чека вас још неколико обавеза око куће, деце, размишљате шта ћете јести за вечеру, шта вас сутра чека... Све ово вас додатно исцрпљује и на крају дана само желите тренутак самоће, а не да се "дружите" са партнером. Делује као да сте највише безвољни када се вратите у кућу након дугог дана.  Зашто сте на послу били више расположени и енергични, а не у сопственом дому?

Одговор је једноставан: Кривац за ова осећања је мултитаскинг. Када у току радног дана завршавате више послова истовремено, ваша "батерија" се празни. Затим, када се вратите у дом, следећи круг доношења одлука и завршавања обавеза делује много захтевније, тако да чак и провођење неколико минута са вољеном особом постаје немогуће.

Зато се многи ослоне на радње које не захтевају претерани рад мозга, као што је гледање садржаја на друштвеним мрежама или листање канала на телевизији, уместо разговора или другог начина повезивања са партнером. Ово доприноси бурнауту, и физичком и емоционалном, што само може истовремено погоршати љубавни и пословни живот.

Како да се поново радујете провођењу времена с партнером

Многи верују да је мултитаскинг најбоља метода за решавање обавеза, али бројна истраживања су показала да су људи продуктивнији када се сконцентришу само на један задатак, уместо када покушавају да заврше више ствари истовремено. На овај начин се избегава премор, па самим тиме се енергија "штеди" за неговање односа са партнером када се све обавезе заврше на крају дана. Да бисте се отарасили навике мултитаскинга, можете постепено да примењујете следеће савете:

Издвојите време за појединачне задатке

Ако на послу пишете мејл, извештај, чланак, угасите сва обавештења на телефону, компјутеру, на свим друштвеним мрежама. Исто тако, ако код куће имате слободно време да будете са дететом или мужем/женом, немојте у себи да пребројавате све обавезе које вас чекају сутра, већ покушајте да се сконцентришете на драгу особу испред вас.

Лажне пуш-паузе

Једна добра страна код навике пушења је то што може да вас подстакне да се одвојите од радног стола, прошетате и проведете неколико минута напољу. Наравно, не препоручује се да поченете да пушите да бисте ово радили, већ да неколико пута у току дана одете на лажну пуш-паузу и освежите мисли.

Разговарајте с партером

На крају, као и код сваког проблема у вези, разговор је важан. Ако вам треба додатна подршка од партнера, помоћ око кућних послова или само желите да му дате до знања да вам недостаје, да сте под стресом, да желите да обоје покушате да издвојите заједничко време и посветите се једно другоме, реците му. Вероватно ће имати разумевања и моћи ћете да пронађете решење које ће да вас усрећи. 

image