Магазин

Јусуповски дворац: Ризница најбогатије породице Царске Русије и место тајанственог убиства Распућина

Дворац најбогатије кнежевске породице Руске Империје је остао упамћен у историји не само по богатим декорацијама и правој ризници уметничких дела, већ и по томе што се у његовим одајама догодило мистериозно убиство које је починио његов власник. Жртва зверског злочина био је Григориј Распућин - близак пријатељ последњег руског цара и човек коме је безусловно веровала царица Александра Фјодоровна Романов.
Јусуповски дворац: Ризница најбогатије породице Царске Русије и место тајанственог убиства Распућина© Wikimedia Commons / Ninara

Троспратни дворац пастелно жуте боје на обали реке Мојке у самом срцу Санкт Петербурга је од 1770-их година припадао Андреју Шувалову, тајном саветнику императорке Катарине Велике. Саграђен по нацртима француског архитекте Жан-Батиста Вален-Деламота, чији потпис стоји и на многим другим култним грађевинама, овај дворац је био једна од најимпознатнијих грађевина тог доба и право ремек-дело неокласицизма.

Дворац Јусупових је био само једна од 57 некретнина имућне породице

Године 1830. дворац купује један од најбогатијих људи у Русији у то време - управник краљевског двора, кнез Борис Николајевич Јусупов. Иако се породица Јусупов није могла похвалити тако задивљујућом крвном линијом као што су могли припадници династије Романов, они су били знатно имућнији од царске породице. У њиховом поседу је било чак 57 некретнина, од којих је свака нова била раскошнија од претходне.

Дворац на обали Мојке је поред основног дела имао и цркву Покрова Пресвете Богородице, у којој су се службе одвијале само за чланове породице. Такође, уз главни део грађевине је било саграђено и кућно позориште у барокном стилу у коме су чланови породице уживали у најбољим представама и балетима тог времена. Позориште је било и место окупљања највиших чланова петербуршког друштва, а позив на манифестацију коју су организовали Јусупови је била у рангу са баловима на царском двору.

Јусупови су били пасионирани колекционари

Иза, на први поглед, неупадљиве фасаде Јусуповског дворца, крила се права ризница драгоцености, а чак је и сам дизајн ентеријера био уметност за себе. На самом улазу у дворац се налази грандиозно степениште од белог мермера, толико велико да када се стане испред њега поглед једва сеже до последњег степеника. Зидови около су украшени префињеним орнаментима, док се са плафона спушта лустер опточен кристалима задивљујућих размера.

Свака палата дворца је уређивана у другачијем стилу: дневна соба је била осмишљена у оријенталном стилу са истакнутим орнаментима од злата, спаваће у барокном, а гостинске у неокласичном. За свачији укус је било понешто. Невероватно богати Јусупови су у свом дому поседовали право богатство, а у свакој од палата се налазило и по неколико десетина ретких и веома раскошних уметнина: слике најзапаженијих сликара тог доба, импозантне скулптуре и гоблени, као и стилски намештај реномираних произвођача.

Дворац Јусупових крије мрачну тајну

Међутим, овај дворац невероватне лепоте крије и једну јако мрачну тајну: у њему је убијен Григориј Распућин, близак пријатељ последњег руског цара, Николаја II, и старац који је имао "исцелитељске моћи". Управо је њему Александра Фјодоровна највише  веорвала када је живот царевића Алексеја висио о концу. Леденог децембарског дана давне 1916. године, последњи потомак породице Јусупов, Феликс, је са својим пријатељем Дмитријем Павловичем сковао паклени план - да намаме Распућина у дворац и тамо га убију. Двојица злочинаца су специјално за свог госта спремила колаче у које су убацили калијум-цијанид, а након што су га њима послужили, дали му и вино у коме се налазио отров.

Међутим, Распућин се није дао тако лако убити. Када су схватили да отрови не делују, а да је њихов гост веселији него икада, Јусупов је прешао на "план Б" и испалио метак старцу право у срце. Веровали или не, ни он га није усмртио. Након још три узастопна хица, Распућин је и даље био жив. Како би завршили започето, Јусупов и његов пријатељ су свог госта везали и бацили у Неву, а како је касније утврђено, мученик је под водом остао жив још пуних 7 минута.

image