Магазин

Повратак на посао после празника ће вам лакше пасти уз ових 5 савета

Након шест нерадних дана, у уторак се већина нас враћа на посао. Мало ко се радује што су празници готови, а ако и вама повратак у реалност тешко пада имајте на уму да није све тако црно, нарочито уколико искористите ових 5 савета.
Повратак на посао после празника ће вам лакше пасти уз ових 5 савета© Canva / Media Lens King

Повратак на посао након одмора никада није лак. Некима је чак и од саме помисли на све ово већ припала мука. Добра вест је да повратак на посао након дужег одмора не мора нужно бити стресно, а ови савети вам могу помоћи у томе да се лакше и брже прилагодите на промену окружења.

Блокирајте календар у "Аутлук"-у

Најважније од свега јесте да првог дана по повратку са одмора дате себи времена за прилагођавање, а једино како то можете учинити јесте потпуним блокирањем календара у "Аутлуку" - апликацији која интегрише мејлове и календар. Када свој календар попуните у потпуности, ваше колеге ће видети да сте заузети и неће организовати састанке који ће вам одузети драгоцено време. Тако ћете моћи да без ометања прочитате све мејлове и упознате се са променама које су се десиле у вашем одсуству. Уколико у фирми не користите календар, можете јавити колегама да сте цео дан заузети и замолити их да састанке организују сутрадан.

Филтрирајте пошту и приоритизујте задатке

Након што прочитате све мејлове направите приоритизација задатака, како се не би догодило да важне и хитне ствари чекају. Поделите радне обавезе на оне које захтевају моменталну реакцију, оне који могу савекати који дан док се не адаптирате у потпуности и оне које можете делегирати другим колегама, и крените редом. Остале мејлове, који садрже само информације, можете обележити и прочитати касније, када будете имали више времена.

Кафа са колегама ће вам значити

Често се дешава да из мејлова или софтвера за организацију не можемо баш све да разумемо када се вратимо након дужег одмора на посао. Зато је кафа са колегама и више него потребна. Пре свега како бисте разменили утиске о томе где сте били и шта сте видели, а потом и како бисте "похватали" све конце и упоредили оно што сте прочитали у мејловима са  реалним стањем на послу. Зато не оклевајте и већ првог дана организујте једно дружење са колегама које ће бити и опуштајуће и продуктивно у исто време.

На крају првог дана испланирајте остатак радне недеље

Како се дан буде ближио крају издвојите време да направите план активности за остатак радне недеље. Погледајте још једном шта је од задатака важно и хитно и распоредите све активности у наредна 3 дана, тако да на крају недеље све буде "под конац". Најбоље би било да за сваку активност издвојите и време у календару, како вас нико не би ометао и како нешто не бисте заборавили, а још боље - да на крају недеље направите и кратку рекапитулацију задатака. Водите рачуна да реалистично поставите циљеве, како се не бисте разочарали и тако себи покварили расположење већ прве недеље по повратку на посао.

Наградите себе, чак иако сте се тек вратили са одмора

Након што приведете прву радну недељу крају, не заборавите да себе наградите што сте све стигли да завршите у року и захтеваном квалитету. Након посла приуштите себи неко мало задовољство: то може бити одлазак на пиће са колегама са којима сте блиски, куповина неке добре књиге, уживање у подкасту или вожњи кући уз добру музику. Ма, шта год вам душа иште, заслужили сте! И наравно, немојте заборавити да је пред вама викенд који такође треба да искористите за уживање. Баланс између посла и приватног живота је важан и веома утиче на продуктивност, те га никако немојте занемарити.

image