Магазин

Која храна се најбрже, а која најспорије свари у организму

Телу је потребно од 24 до 72 сата да храна прође кроз организам. Варење је вишесложни процес и колико ће трајати зависи од тога шта сте и колико јели, колико је брз метаболизам, да ли сте под стресом. На пример, кувано поврће и јаја се брзо варе, док за прерађену храну треба далеко више времена.
Која храна се најбрже, а која најспорије свари у организму© Karolina Grabowska/pexels

Варење је процес који зависи од намирнице и количине, а сам процес се састоји од пет корака, каже Џен Месер, дијететичар. Заправо, почиње жвакањем и гутањем, односно фазом у којој се храна разбија и спаја са ензимима у пљувачки.

Сажвакана храна "путује" низ једњак и улази у стомак. "Овде се храна сједињује са соковима и подлеже механичком мешању", каже Месер. Онда долази до додатног варења и апсорпција хранљивих материја почиње у танком цреву тела. Одатле, циркулаторни систем преноси сваки хранљиви састојак у различите делове тела да би се ускладиштио или користио по потреби. Све што остане се затим шаље у дебело црево на даљу апсорпцију и оно што није потребно тело ће одбацити.

Колико времена је потребно за варење хране

Сваки корак процеса захтева различито време да се заврши. Први корак је најбржи и траје само неколико секунди. Други траје између 2 и 4 сата. Кораци апсорпције у танком цреву и дистрибуције хранљивих материја трају између 4 до 6 сати. А последњи корак је онај који највише варира, али се обично заврши у року од 12-24 сата.

"Телесном дигестивном тракту је потребно до 24-72 сата да свари храну", каже др Лиса Јанг.

Која храна се брже вари, а која спорије

Наравно, врста хране која се конзумира чини значајну разлику у времену варења. "Јела као што су масно месо, пржена и прерађена храна су тешко сварљиве јер садрже велике количине масти и потребно је дуже да тело разгради", каже Јанг.

Храни богатој протеинима и влакнима је потребно дуже за варење и као резултат је осећај ситости на дужи временски период. С друге стране, пијење пуно воде може убрзати варење; а познато је да се једноставни шећери и једноставни угљени хидрати врло брзо варе. На пример, кувано поврће, јаја, бели пиринач и лосос су такође познати по томе што се брзо и лако сваре.

Зашто нек људи брже варе храну

Варење је сложено и варира у трајању због разних фактора. "Неки чиниоци укључују брзину метаболизма особе, старост, пол, нивое стреса, здравље пробаве, производњу ензима, микробиом црева, лекове, ниво активности и величину оброка који је конзумиран", појашњава Месер, а пише Ју-Ес-Еј-Тудеј.

image
VV inauguration
banner