Магазин

Раскош и лепота Фабержеових јаја - Љубавни трофеји и пупољак руже за руску царицу

Ова украсна ускршња јаја су симболи уметности, лепоте и луксуза руске историје. Били су поклони руским аристократама за Ускрс, а данас достижу милионске цене, не само због врхунског дизајна и материјала, већ и историјског значаја који носе. Представљамо неколико најскупљих комада, као и мање познате чињенице о овим колекционарским предметима.
Раскош и лепота Фабержеових јаја - Љубавни трофеји и пупољак руже за руску царицу© Wikimedia Commons/Public Domain

Постојала су само три правила која су морала да се поштују приликом креирања. Прво, сваки комад је морао да има облик јајета. Затим, увек је једно изненађење требало да се налази у унутрашњости, а треће правило је да ни један дизајн или детаљ не смеју да се понављају. Остатак је био препуштен уметничкој слободи творца.

Руски јувелир Карл Петар Фаберже је направио преко 70 примерака ових јаја за руске цареве у периоду од 1885. до 1917. Процес је био толико тајновит да овај мајстор никоме није дозвољавао да сазна процес производње, тако да тачан пут од цртежа до готовог производа су знали само он и његови радници. На питања о поступку рада, само би одоговорио да ће цар сигурно бити задовољан.

Прва наруџбина је била од цара Александра III, који је за Ускрс јаје поклонио својој жени, Марији Фјодоровној. Толико јој се допало да је јувелир наставио да их производи сваке године, као и за наследника Николаја II и његову породицу.

Након револуције, многа јаја из царске колекције су нестала. Данас је познато и пронађено преко 50 комада, а остали се могу видети само преко старих фотографија. Компанија "Фаберже" и даље производи ова јаја, али такође праве и луксузан накит попут привезака и прстења.

Представљамо вам неке од најскупоценијих јаја произведених за царске породице Русије.

1. "Љубавни трофеји"

Једно од поклона цара Николаја II који је дао својој жени је ово ускршње јаје. Продато је на аукцији за мало више од 3 милиона долара пре тридесет година и сматра се да му је вредност још већа данас. Иако је део приватне колекције, тренутно се налази у Музеју Викторије и Алберта у Лондону.

2. "Пупољак руже"

Ово је прво "Фаберже" јаје које је Николај II дао царици Александри Фјодоровној. Унутра се налази мали жути ружин пупољак. У њему су биле и златна круна и привезак од рубина, али нажалост нису пронађени заједно са јајетом. Вреди око 4 милиона долара.

3. "Кокошка јаје"

Прво јаје икада креирано је толико фасцинирало цара Александара III да је одлучио да ће постати редован купац. Овај симпатичан, али и минималан дизајн се доста разликује од оних насталих у каснијим годинама. Процењена вредност је 6 милиона долара.

4. "Зимско јаје"

Спољашњи слој овог јајета имитира мраз на површини стакла. Купљена је на аукцији 2002. године за више од 9 милиона долара. Ово јаје је дизајнирала једна од неколико женских радника компаније, Алма Пијл.

5. "Јаје за 15. годишњицу"

Комад је направљен за годишњицу 15 година владавине Николаја II. Красе га дијаманти, злато и зелени енамел, заједно са уоквиреним породичним портетима. Процењена вредност између 10 и 15 милиона долара.

6. "Ђурђевак"

Једно од два примерка сецесионистичког (арт нуво) стила. Направљено је од розе енамела, а цветови су израђени од дијаманата, рубина и бисера. Данас достиже вредност и до 13 милиона долара и налази се у Музеју Фабержеа у Санкт Петербургу.

7. "Ловорово дрво"

Коришћена је комбинација драгог камена нефирита са зеленим енамелом за креирање листова ловора. Иако више личи на крошњу дрвета, облик јајета је испоштован. Данас је у вредности око 15 милиона долара и Николај II је поклонио ово јаје својој мајци.

8. "Јаје царског крунисања"

Ово јаје је направљено поводом крунисања Александре Фјодоровне. Процењено је на око 18 милиона долара и златни мотиви су инспирисани њеним огртачем који је носила на овом свечаом догађају. Унутрашњи комад је реплика царске кочије израђена од злата.

9. "Треће царско јаје"

Спољашњи слој је израђен од 18-каратног злата и у њему се налази златни 14-каратни сат са дијамантским казаљкама. Пронађено је 2014. године и мало је фалило да се истопи како би се материјал користио за нешто друго. Међутим, човек који је откупио овај комад је накнадним истраживањем утврдио да је то Фабрежеово јаје, најскупље јаје данас. Вредност му је око 33 милиона долара.

image