Свет

Финска и Шведска одбиле да испуне захтев Турске: Чланство нордијских земаља у НАТО под знаком питања

Чланство Шведске и Финске у НАТО данас се нашло под знаком питања јер су обе земље одбиле да испуне захтеве Турске
Финска и Шведска одбиле да испуне захтев Турске: Чланство нордијских земаља у НАТО под знаком питањаwww.globallookpress.com © Jussi Nukari via www.imago-image/www.imago-images.de

Фински министар одбране Анти Каиконен одбио је турске захтеве да та нордијска земља одустане од забране извоза оружја у Турску у замену за чланство у НАТО, рекавши да такав ембарго не постоји.

Турска, једна од две земље које су преостале да ратификују чланство Шведске и Финске у Северноатлантском савезу, поставила је више захтева нордијским земаљама како би одобрила њихов захтев за чланство у НАТО. Један од главних захтева био је да Стокхолм и Хелсинки разбију курдске групе које Анкара сматра терористима, али је такође скренута пажња и на продају оружја.

"Не постоји категорична забрана извоза", рекао је Каиконен новинарима након састанка са својим турским колегом Хулусијем Акаром у Анкари. "Финска доноси одлуке о дозволама за извоз одбрамбеног материјала од случаја до случаја, а чланство у НАТО-у биће део овог холистичког процеса разматрања."

Шведска је у септембру одобрила испоруке одбрамбених производа Турској, након што је 2019. поништила све важеће извозне дозволе Анкари. Исте године, Финска је донела политичку одлуку да не изда нове извозне дозволе Турској, поручивши да одбрамбени материјали не могу да се продају земљама у рату. Од тада је одустала од тог става, пославши војну помоћ Украјини, пише "Блумберг".

Финска влада је већ дала неколико позитивних прелиминарних изјава на захтеве за извоз материјала и могуће је да ће у будућности бити дате неке дозволе за извоз одбрамбеног материјала у Турску, рекао је Каиконен.

Шведска је, пак, данас одбила да изручи Анкари двојицу турских држављана, које Турска оптужује за везе са покретом Хизмет Фетулаха Гулена. Анкара ту организацију сматра одговорном за покушај пуча из лета 2016. године, оценивши да нису починили кривично дело.

Мађарска је друга чланица НАТО која није подржала приступ две нордијске земаље Алијанси, за шта је неопходна једногласна подршка чланица.

image