Русија

Мађарска ће пустити Финску и Шведску у НАТО

Ратификација у парламенту очекује се за више од месец дана, изјавио пољски премијер
Мађарска ће пустити Финску и Шведску у НАТОwww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Ohde

Пољски премијер рекао је да му је премијер Мађарске Виктор Орбан обећао да ће Мађарска за месец дана ратификовати улазак Финске и Шведске у НАТО.

"Тражио сам од премијера Орбана да Мађарска што пре ратификује улазак Финске и Шведске у НАТО", изјавио је Матеуш Моравјецки на конференцији за новинаре после састанка лидера Вишеградске групе у Словачкој, преноси Ројтерс. "Добио сам обећање да ће ратификација бити на првој седници парламента у новој години, дакле за нешто више од месец дана", рекао је пољски премијер.

"Постоји конкретан датум, постоји обавеза Мађарске", нагласио је Моравјецки.

Он је пре поласка рекао новинарима да путује у Словачку како би убедио мађарског премијера да пристане на улазак Финске и Шведске у НАТО и то "што је пре могуће", пишу "РИА Новости".

Руска агенција ТАСС такође наводи да ће се Народна скупштина Мађарске ратификовати протоколе о приступању Шведске и Финске "пре краја јесењег заседања, које ће трајати до средине децембра, али да још није одређено када ће се о њему гласати".

Финска и Шведска су 18. маја предале захтев за улазак у Алијансу, а Мађарска и Турска су једине чланице - од укупно 30 - које нису ратификовале пријем те две земље у НАТО. 

image
VV inauguration
banner