Спорт

Русу судије украле титулу скандалозним одлукама, он запретио изласком из УФЦ-а

Борац из Дагестана несхватљивим одлукама судија остао без шампионског појаса у полутешкој категорији у УФЦ-у, иако је свима било јасно да је заслужио победу
Русу судије украле титулу скандалозним одлукама, он запретио изласком из УФЦ-аGetty © Sean M. Haffey

Борба између Магомеда Анкалајева и Јана Блаховича, главни окршај на УФЦ 282 догађају у Лас Вегасу, претворио се у прави скандал јер руском борцу није додељен појас у полутешкој категорији.

Анкалајев је у рингу био бољи од Пољака, али је дуел после пет рунди подељеном одлуком судија проглашен ремијем.

То значи да је место првака у овој дивизији и даље упражњено, а ММА свет је шокирало бодовање арбитара – практично сви релевантни ММА ауторитети бодовали су за Анкалајева.

Дагестанац је без сумње био бољи, због чега је одлука арбитара још упитнија. Један од судија оценио је борбу 48-47 за Пољака Блаховича, други 48-46 за руског борца Анкалајева, а трећи је видео реми 47-47.

Због тога је Магомед запретио и да ће напустити најјачу организацију у овом спорту.

"Нисам сигуран да желим да се борим за УФЦ више", рекао је Анкалајев.

Тако је прекинута његова серија од девет узастопних тријумфа, па сада у професионалној каријери има скор 18-1-1.

Његов ривал је био свестан да је требало да изгуби меч, због чега је направио сјајан потез, прекинуо интервју Руса и јавно рекао:

"Дајте појас Анкалајеву", истакао је Блахович и објаснио зашто то мисли.

"Морам да погледам борбу још једном, али сигуран сам да нисам био бољи", казао је Пољак, који после овог ремија у професионалним борбама има скор 29-9-1.

Ово је пети реми у борбама за шампионски појас у историји УФЦ, први још од децембра 2020. године и окршаја Дејвисона Фигереда и Брендона Морена у мува категорији.

Дуел је имао и невероватну увертиру јер њих двојица није ни требало да се боре за шампионски појас, већ као "предигра" Јиржију Прохаски и Гловеру Тешеири. Међутим, Чех је доживео тежу повреду рамена и морао је да одустане од реванша са Тешеиром који је заказан за 11. децембар.

Одрекао се титуле, а руководство УФЦ донело је одлуку да уместо тога меч Блаховича и Анкалајева буде борба за шампионски наслов. Ипак, то место је остало упражњено и видећемо ко ће следећи добити шансу за титулу.

Занимљив је расплет у овој категорији, у којој своју прилику да дође до појаса стрпљиво чека и најбољи српски ММА борац Александар Ракић. Он се у априлу борио управо са Блаховичем, али је у трећој рунди борбе доживео тешку повреду колена од које се и даље опоравља.

Блахович није успео да дође до друге прилике да постане шампион. Његова прва владавина почела је у сепрембру 2020. године тријумфом над Домиником Рејесом, а појас је бранио једном – победио је Израела Адесању.

image