Србија и Балкан

Боцан- Харченко o "Косову": Споразумима прикривали праве намере, исто као у Украјини

Амбасадор Русије истакао је да се иза маске преговора крила намера да се Приштина припреми за преузимање већински српских подручја
Боцан- Харченко o "Косову": Споразумима прикривали праве намере, исто као у Украјини© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ситуација на Косову и Метохији веома подсећа на оно што се дешава у Украјини, јер су и споразуми о решавању ситуације у јужној српској покрајини били неопходни само да би се сакриле праве намере друге стране, оценио је амбасадор Русије Александар Боцан Харченко за телевизију "Русија 24".

Као што је идеја Минских споразума била да Запад купи време док наоружа Украјину, тако су и договори везани за "Косово" припремљени не би ли се Приштина припремила за преузимање контроле над подручјима у којим већину чине Срби.

"Све говори и директно показује да су ти споразуми постигнути, потписани и да им се аплаудирало само да би се прикриле припреме и напори Приштине за освајање српских општина на 'Косову'", рекао је Боцан-Харченко додајући и да Приштина спрема провокације не би ли за њих окривила Србе.

Ситуација у јужној српској покрајини, према његовом мишљењу, нагло ескалира и налази се на граници иза које је могуће крвопролиће или жестока фаза конфронтације.

Власти у Београду, односно председник Србије Александар Вучић, како верује, труде се да реше кризу мирним путем и избегну војни сценарио на Косову и Метохији, али Приштина је та која жели ескалацију.

"То ће ипак бити веома тешко јер Приштина дрско ставља акцернат на грубу и сурову силу, осваја Косово и тамо шаље све више полицајаца", истакао је руски амбасадор додајући да се све то ради уз подршку САД и ЕУ.

Иза актуелног заоштравања кризе, каже он, јесте покушај да се на председника Вучића изврши притисак у вези са независносшћу "Косова".

"Поента је да се у садашњој ситуацији у Европи, користећи геополитичке прилике (а 'Косово' је део целог овог ланца), питање Косова реши једном заувек у антисрпском духу, да се обезбеди његова независност и председник Вучић натера да га призна. У овом случају, у игри је и освајање 'Косова' силом", рекао је руски амбасадор. 

image