Свет

Орбан испрозивао Европљане због Катара: Забринути због корупције у Мађарској?

Мађарску је недавно Брисел означио као "недемократску" државу
Орбан испрозивао Европљане због Катара: Забринути због корупције у Мађарској?www.globallookpress.com © IMAGO/Emmanuele Contini

Мађарски премијер Виктор Орбан испрозивао је данас Европски парламент после извештаја да је домаћин Светског првенства Катар платио за утицај у Европи.

"Добро јутро Европском парламенту", написао је Орбан на Твитеру, постављајући стару фотографију на којој се смеју бивши светски лидери уз текст: "а онда су рекли… ЕП је озбиљно забринут због корупције у Мађарској".

Белгијски тужиоци оптужили су у недељу потпредседницу Европског парламента Еву Каили и још троје за корупцију у оквиру велике истраге о наводној кампањи недозвољеног утицаја Катара када је у питању организација Светског првенства у фудбалу.

Европски парламент је критиковао Мађарску због, за њих, неодговарајућег поштовања владавине права, поручивши у септембру да та земља "више није демократска држава".

Брисел је крајем новембра блокирао Мађарској приступ 5,8 милијарди евра из буџета за опоравак, захтевајући од Орбанове владе да испуни све њихове захтеве који су се односили на борбу против корупције и јачање независности правосудног система.

image