Свет

"Фајненшел тајмс": Виктор Орбан, Гринч који је Европској унији украо Божић

Док Мађарска "држи у шаци" ЕУ својим ветом, Брисел се ипак нада да ће успети да натера Орбана да игра како они свирају
"Фајненшел тајмс": Виктор Орбан, Гринч који је Европској унији украо Божићwww.globallookpress.com © Britta Pedersen/dpa

Док Европска унија јури ка Божићу и крају године са бројним политичким предлозима за које је потребно једногласно одобрење, једна земља маше секиром и изиграва Гринча, оцењује "Фајнененшел тајмс".

Брисел је поручио Мађарској да неће скоро добити приступ фонду за опоравак од пандемије од 5,8 милијарди евра и друга средства ЕУ. У одговору на то, премијер Виктор Орбан је искористио највеће оружје које има: вето на било коју одлуку ЕУ која захтева једногласност свих 27 држава чланица.

Током јучерашњих маратонских састанака амбасадора ЕУ, Мађарска - која је у уторак ставила вето на пакет помоћи Украјини од 18 милијарди евра, изјаснила се против новог пакета санкција Русији и предлога да се удвостручи фонд ЕУ за снабдевање оружјем Украјини и другим земљама .

"Тешки су кад год то могу", рекао је неименовани високи званичник ЕУ о састанцима. "Све то постаје прилично предвидљиво" додао је званичник.

Неке дипломате су већ изразиле забринутост да ће Мађарска "узети за таоце" све предстојеће одлуке ЕУ које захтевају једногласну сагласност, а не само 18 милијарди евра за Украјину и споразум о корпоративном порезу који је Будимпешта блокирала у јуну.

"Треба очекивати радикалне потезе, треба да будемо спремни", рекао је један високи дипломата ЕУ.

Осим деветог пакета санкција Москви, друга одлука на коју би Будимпешта могла да стави вето је проширење шенгенског простора без граничне контроле на Хрватску, а могуће и на Румунију и Бугарску (на ову тему данас се састају министри унутрашњих послова). Мађарска је до сада говорила у корист Бугарске, а Хрватска није добила никакве информације о потенцијалном вету, али се ништа не може искључити.

Орбан поново изазива ЕУ на "игру кукавице" јер зна да је Кијеву потребна нова серија финансирања што је пре могуће, оцењује ФТ. Престонице ЕУ су у међувремену почеле да раде на обезбеђивању новца међу 26 држава чланица, али за то је потребно више времена и одобрење националних и европских парламената.

Време није ни на мађарској страни. Ако ЕУ не одобри фонд за финансирање опоравка до краја децембра, приступ до 70 одсто тих милијарди ће бити прекинут.

"Ажурирање" процене владавине права у Мађарској у складу са препоруком Европске комисије да се до сутра замрзне трећина структурног финансирања Будимпеште, могло би да отвори пут за компромис. Унапређење би могло да покаже да је Будимпешта постигла одређени напредак, али да ће ипак замрзнути неке од својих структуралних фондова. Ово би могло навести престонице да подрже планове потрошње за опоравак пре него што се претворе у бундеву у новогодишњој ноћи, оцењује лист.

Док дипломате очекују да Орбан попусти пре самита лидера ЕУ следеће недеље уместо да ризикује да се понови непријатну ситзацију из лета 2021. када га је више лидера напало због ЛГБТ+ права, стрпљење је на измаку.

"У Савету нико не воли Мађарску, поготово зато што се ова драма понавља у све краћим интервалима", рекао је други високи дипломата ЕУ.

image