Свет

Неколико лоших јабука или пуно буре трулих? Скандал са Катаром пољуљао поверење у Брисел

Неки ЕУ званичници верују да је у корупцијски скандал са Катаром било укључено неколико особа, док су други уверени да "трулеж" иде много дубље
Неколико лоших јабука или пуно буре трулих? Скандал са Катаром пољуљао поверење у Бриселwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Док белгијска полиција покреће други талас рација у Европском парламенту, запањена бриселска елита нашла се пред непријатним питањем у јеку истраге о лобирању Катара у ЕУ: Колико дубоко иде трулеж?

До сада су, у полицијским истрагама, које је покренуо белгијски тужилац Мишел Клесе, притворене четири особе, укључујући потпредседницу парламента Еву Каили, под оптужбом за корупцију, прање новца и учешће у криминалној организацији.

Након што је првобитни шок од хапшења престао, неколико званичника парламента изјавило је за "Политико" да верују да ће оптужбе бити ограничене на "неколико појединаца" који су скренули с пута јер су, наводно, прихватили стотине хиљада евра у готовини од заинтересованих страна из Катара.

Та теорија је почела да пропада у понедељак увече, пошто је белгијска полиција извршила још једну серију рација у канцеларијама парламента баш у тренутку када су се посланици окупљали у Стразбуру, једном од два састајалишта Европског парламента.

После 19 претреса резиденција и канцеларија шест особа ухапшено, а најмање милион евра је конфисковано и поједини званичници и активисти ЕУ верују да ће се листа осумњичених проширити и да је скандал с подмићивањем у Катару био показатељ много дубљег и раширенијег проблема са корупцијом не само у Европском парламенту, већ и у свим институцијама ЕУ.

Слаб надзор над финансијским активностима чланова парламента и чињеница да су представници држава могле да ступе у контакт са њима, а да ти сусрети никада нису били забележени у регистру, представља рецепт за корупцију, тврде ови критичари.

Поред Парламента, указују и на читав низ високих званичника који одлазе да служе приватним интересима након што су били у Европској комисији или Савету, што је доказ да је строжији надзор над институцијама неопходан. Други су се позивали на наслеђе Комисије Жака Сантера - која је масовно поднела оставку 1998. године - као доказ да ниједна институција ЕУ није имуна на незаконит утицај.

"Судови ће утврдити ко је крив, али оно што је сигурно је да није само Катар, и да нису само именовани појединци умешани" у операције страног утицаја, рекао је "Политику" Рафаел Глуксман, француски посланик из реда социјалиста и демократа, који је на челу Комитета против страног мешања у парламенту.

Мајкл ван Хултен, бивши посланик који сада води канцеларију "Транспаренси интернешенела" за ЕУ, рекао је да, иако су еклатантни случајеви корупције који укључују вреће новца били ретки, "прилично је вероватно да у овом скандалу има имена за која још нисмо чули".

"Постоји неприкладан утицај у размерама које до сада нисмо видели. Не мора да укључује вреће новца. Може да укључује путовања на далеке дестинације које плаћају стране организације - и у том смислу постоји распрострањенији проблем", казао је ван Хултен. 

Додатни проблем је чињеница да Парламент нема уграђену заштиту за интерне узбуњиваче, иако је гласао за такву заштиту грађана ЕУ, додао је он. Још 1998. године, узбуњивач који је указао на лоше управљање у Сантеровој комисији је подстакао масовну оставку извршне власти ЕУ.

Глуксман је такође позвао на спровођење "изузетно дубоких реформи" система који омогућава посланицима да имају више од једног посла, препушта надзор над личним финансијама саморегулативном одбору у коме раде посланици, а државним актерима даје приступ посланицима без потребе да пријаве своје сусрете.

"Ако Парламент жели да се извуче из овога, мораћемо снажно да ударимо и предузмемо изузетно дубоке реформе", додао је Глуксман, који је претходно навео Русију, Грузију и Азербејџан као земље које покушавају да утичу на политичке одлуке у парламенту.

Глуксман је позвао на формирање ад хок истражног одбора у парламенту, док су други левичарски посланици и посланици Зелених позвали на реформе, укључујући именовање потпредседника за борбу против корупције који би заменио Каилија, који је избачен из социјалдемократске група касно у понедељак, и успостављање етичког комитета који ће надгледати све институције ЕУ.

Чаша до пола пуна

Други су, међутим, мање уверени да ће истрага о корупцији открити нова имена, или да чињенице објављене прошлог петка говоре о било ком ширем проблему у ЕУ. Упитан о размерама скандала са подмићивањем, један високи званичник парламента који је тражио да не буде именован рекао је: "Колико год ово било озбиљно, то је ствар појединаца, неколико људи који су донели веома лоше одлуке. Истрага и хапшења показују да наши системи и процедуре функционишу."

Валери Хајер, француска посланица из центристичке Рињу групе каже да, иако је дубоко забринута због "ризика за нашу демократију" повезаног са страним уплитањем, не верује да скандал указује на "генерализовану корупцију" у ЕУ. "Нажалост, има лоших јабука", рекла је она.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која је на удару критике због свог руковања уговорима о вакцинацији Фајзеровим антиковид вакцинама, одбила је да коментарише однос њене потпредседнице Маргаритис Шинас са Катаром, што је изазвало бес у бриселском медијском корпусу.

Грчки комесар представљао је ЕУ на церемонији отварања Светског првенства прошлог месеца, а критиковали су га посланици Европског парламента због његових твитова последњих месеци у којима је хвалио катарске реформе рада.

На питање како ће Комисија реаговати на корупционашки скандал у Катару који је захватио Европски парламент, а посебно о ставу Шинас, Фон дер Лајен реч није рекла о грчком комесару.

Међутим, чини се да је Фон дер Лајен пружила подршку стварању независног етичког тела које би могло да истражује неправилности у свим телима ЕУ.

"Ова правила (о лобирању државних актера) су иста у све три институције ЕУ", рекао је високи званичник парламента, мислећи на Европску комисију, Парламент и Европски савет, округли сто влада ЕУ.

Договор о томе ко ће надгледати корупцију у Европском парламенту већ је изазвало раздор,  и страх да тај систем не угрози каријеру и углед званичника.

Реч је о неколико хиљада добро плаћених бирократа и изабраних званичника, од којих многи уживају правни имунитет.

image