Русија

Лукашенко: Белорусија никада неће бити непријатељ Русије

Председник руске Федерације Владимир Путин састаће се са својим белоруским колегом у Минску 19. децембра, економија главна тема
Лукашенко: Белорусија никада неће бити непријатељ Русијеwww.globallookpress.com © Alexei Nikolsky/Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин боравиће 19. децембра у радној посети Белорусији где ће разговарати о стратешком партнерству и интеграцији са белоруским колегом Александром Лукашенком, саопштила је прес-служба Кремља.

"На позив председника Републике Белорусије Александра Лукашенка, председник Руске Федерације Владимир Путин ће 19. децембра посетити Белорусију. Планирано је да се разговара о кључним питањима даљег развоја руско-белоруског стратешког партнерства са акцентом на сарадњи у оквиру држава Уније, као и актуелне теме међународне и регионалне агенде", наводи се у саопштењу.

Председници ће дати приоритет безбедносним питањима, разменити мишљења о ситуацији у региону и свету и разговарати о заједничким одговорима на нове изазове.

Лукашенко: Економија - главна тема преговора са Путином

Председник Белорусије је рекао да ће на предстојећем састанку са Путином разговарати о питањима стратешке природе, пре свега, о економији.

"Разговараћемо о војно-политичкој ситуацији око наших држава. Наравно, разговараћемо и о одбрамбеној способности и безбедности. Али најважнија је економија", нагласио је Лукашенко.

Белоруски лидер рекао је да Минск никада неће бити непријатељ Москве.

"Суверенитет и независност Белорусије су непоколебљиви. Истовремено, Белорусија никада неће бити непријатељ Русије. Шеф белоруске државе Александар Лукашенко је то рекао", поручио је Лукашенко на састанку о белоруско-руској сарадњи.

Шеф државе је напоменуо да ниједан од заједничких програма није задирао у суверенитет и независност Белорусије.

"Да, ми смо уз Русију. Као суверену и независну државу", нагласио је белоруски лидер.

Руси и Белоруси би требало да имају једнаке цене енергената

Лукашенко је оценио да Руси и Белоруси треба да имају једнаке цене енергената.

"Имамо једну жељу, чак не жалбу, већ жељу: да створимо једнаке услове за рад привредних субјеката. Тако да пољопривредна предузећа, наша индустријска предузећа, у сектору услуга и тако даље, раде у једнаким условима. Важно је да цене гаса и нафте не буду превисоке под овим једнаким условима. Али ово апсолутно није главно. Главно је да Руси и ми имамо једнаке цене енергената и другим областима нашег деловања", поручио је председник Белорусије.

Председник Белорусије очекује да Русија неће предузимати никакве мере како би спречила транзит белоруских производа у треће земље преко руске територије.

"Мере које је предузела руска страна ни у ком случају не би требало да ометају транзит белоруских производа у треће земље преко територије Русије", истакао је он.

image