Магазин

Среда Адамс је нова зимска модна инспирација

Нетфликсова ''Среда'' је достигла две милијарде прегледа за само недељу дана и масовно утиче на трендове од како је почела да се емитује. Готика је постала веома популарна, али уз сведенији приступ који је практичан за сваки дан
Среда Адамс је нова зимска модна инспирацијаGetty © Leon Bennett

Главне карактеристике традиционалног готског стила су црни одевни комади са евентуалним акцентом јарке боје, архаични детаљи и силуете, религиозни сребрни накит, тамна шминка, чипка... Постоји више од једне ''врсте'' овог стила, али онај који је ''Среда'' увела на модерну сцену је комбинација готике са савременим ''колеџ'' трендом.

Главна јунакиња истоимене серије је увек у црној боји, са повременим белим акцентима. Носи дугачке хаљине, велике беле крагне и широке џемпере. Уз ове одевне комбинације најчешће носи црне мокасине. Њен колеџ-готски стил има упадљиве силуете које дају упадљив визуелни ефекат, чак и поред мањка боје. Коса јој је увек везана у две плетенице и шминка јој је у класичном стилу Тима Бартона - бледа кожа, наглашени подочњаци и тамнији кармин. 

 

Породица ''Адамс'' је већ деценијама визуелна инспирација. Њихов морбидан и готски, али шармантан стил је увек био јединствен међу многим шареним костимима на које смо најчешће навикли. Редитељ Тим Бартон вратио мрачну естетику на врх популарности, али било је назнака њеног повратка и пре него што је серија почела да се емитује.

Већ се на почетку 2022. године видела промена стила познатих личности - на многим наступима, црвеним теписима и ревијама су се појавиле асоцијације на овај романтичан и елегантнан стил.

Костимографкиња серијала ''Среду'', Колин Атвуд, освојила је награде за многе филмове и серије и радила је на неколико пројеката Тима Бартона. Њихова добра сарадња се види по хармонији између бајковите сценографије и модерних костима.

''Желела сам да изглед буде савремен и тренди, са којим ће се публика повезати,'' рекла је Колин, ''Веома ми је драго да почиње да се примењује. Није само намењен за Ноћ вештица. Мало смо га одвојили од језивог и прилагодили свакодневници.''

image