Магазин

Традиционална руска плетеница: некада знак верности и части, а данас велики тренд

Овај стил је некада имао духовни значај, а данас је један од најпопуларнијих начина стилизовања косе. Савршен је за све прилике, било да је пословни састанак или празнична прослава.
Традиционална руска плетеница: некада знак верности и части, а данас велики тренд© Pexels/Dominika Roseclay

Иако су плетенице увек биле у моди, овај тренд се посебно проширио ове године. На кратко су биле симпатичан летњи детаљ, али појављују се и као део зимског стила, уз додатак тракица. 

@twodahloo Replying to @Tara L’Orange ♬ Oh Honey - Delegation

Некада су различите плетенице имале духовну симоблику и биле су одраз друштвеног статуса у Русији. У претходном веку се могло знати да ли је жена слободна, верена или удата само по изгледу њене косе. Није било уобичајено видети опуштену косу на жени у јавности - то би био данашњи еквивалент ношењу пиџаме у јавности.

Због тога је коса Рускиња увек била сређена. Слободне жене су носиле једноставну плетеницу, а када би биле верене, у њу би уплеле једну тракицу у боји. Две тракице су значиле да су њени родитељи одобрили брак. Када би постала удата жена, могла је да носи две плетенице. Према традицији, невеста би отплела фризуру на прво брачно вече као симбол почетка новог живота а у церемонији би учествовао њен брат, пријатељице или младожења. Удате жене никада нису смеле да показују пуштену косу у јавности, већ су комбиновале плетенице са капама или кокошником.

У руској култури, али и многим другим, коса је означавала снагу и част. Повући нечију плетеницу или одсећи је, били су изуетно увредљиви или кажњиви гестови. Такође, удовице би понекада саме одсекле своје плетенице, као знак да не намеравају да се поново удају. У традицијама многих словенских региона, негована коса је била врста талисмана. Брига о коси је била важна лекција за девојке која се учила од малих ногу.

Осим пристојности, велики разлог забрањивања распуштене косе била је духовна заштита од негативних енергија и урока. Изузетак би били поједини фолклорни фестивали, као што је Ивањдан. Тада је коса била пуштена ради успостављања боље везе са духовним светом.

Плетенице данас немају толики кулутролошки значај - свако може да их носи и третира као естетски детаљ. Ипак, лепо је знати да нешто што је данас само ''украс'' некада био симбол нечије традиције и живота.

image