Спорт

Свет се опрашта се од легендарног Синише: Заувек ћеш бити у срцима, фудбал остаје без великана

Од велике легенде, каква је био Синиша Михајловић, који је преминуо у 54. години, опрашта се читав свет, не само онај фудбалски...
Свет се опрашта се од легендарног Синише: Заувек ћеш бити у срцима, фудбал остаје без великанаGetty © Marco Rosi - SS Lazio / Stringer

Легендарни Синиша Михајловић преминуо је од последица леукемије у 54. години, саопштила је његова породица.

Михајловић је имао пребогату фудбалску каријеру, пошто је што као играч, што као тренер, обележио епохе бројних великана.

"Са великим жаљењем обавештавамо звездаше да нас је данас напустио легендарни Синиша Михајловић. Велики звездаш и човек са невероватним срцем и снагом преминуо је у 53. години живота. Наш клуб изражава најдубље саучешће породици Михајловић. Нека му је вечна слава!", стоји у саопштењу Црвене звезде.

"Серија А је дубоко ожалошћена смрћу Синише Михајловића, иконе фудбала и живота. Његова чиста класа као фудбалера и тренера, а онда и његова снага и људскост, су примери који остављају дубок траг у италијанском и светском фудбалу", навели су из Серије А на друштвеним мрежама.

Бројни саиграчи, противници, клубови у којима је наступао, које је водио са клупе, али и клубови против којих је играо, опростили су се од Синише.

"Уз велико поштовање за легенду југословенског фудбала и играча Црвене звезде, ФК Партизан изражава искрено саучешће породици и пријатељима Синише Михајловића и саосећа у тренуцима дубоког бола. Фудбалска јавност је остала без још једног великог човека и зналца!", стоји у саопштењу Партизана.

"Дубоко ме је потресла вест о смрти једног од најпознатијих српских играча и тренера Михајловића. Сви ћемо памтити његове слободне ударце. Његова смрт велики је губитак за све нас. Његовој породици и најмилијима изражавамо саучешће у овом тешком тренутку", навео је председник ФИФА Ђани Инфантино.

Од Михајловића се опростила и Премијерка Италије Ђорђа Мелони.

"Борио си се као лав на терену и у животу. Био си пример и охрабривао си многе који се суочавају са болешћу. Описивали су те као челичног човека, а показао си да имаш велико срце. Био си и увек ћеш бити победник", написала је италијанска премијерка на друштвеним мрежама.

Болоња, коју је тренирао упркос третманима лечења, била је кратка и јасна у опроштају од Михајловића.

"Збогом Мистер, заувек ћеш бити у нашим срцима", написали су из Болоње.

"Колико је било само борби на терену. Збогом Синиша", написао је легендарни аргентински фудбалер Габриел Батистута.

Селектор репрезентације Србије Драган Стојковић опростио се од Синише Михајловића речима да је легендарни играч и тренер оставио неизбрисив траг у свету фудбала.

"Почивај у миру, Синиша. Оставио си неизбрисив траг у свету фудбала. Памтићу те као велику људску громаду и као неко ко је био пример како се треба борити и да никада не треба одустајати", написао је селектор Србије Драган Стојковић.

"Шокиран сам. Много ми је тешко. Све ово заиста нисам очекивао. Имао сам информацију да ствари иду на боље. Додуше, знао сам да је у болници, а када од лекара чујеш и упознаш се каква је то болест, просто се најежиш, рекао је Танјугу фудбалски тренер Милорад Косановић и велики пријатељ Синише Михајловића.

"Ипак, познавајући њега, његову телесну и менталну структуру, мислио сам да ће он све то успети да победи. Ако ме питате по чему ћу га памтити, пре свега по његовом осмеху, али и по пркосу који је носио у себи. Њему једноставно ништа није било тешко", изјавио је Косановић.

Последњи поздрав легендарном фудбалеру упутили су још и Рома, Лацио, Сампдорија, затим Фиорентина и Милан, које је водио као тренер, велики ривал Наполи, и други.

Легендарни капитен Милана Франко Барези, као и Алесандро Неста, упутили су опроштајне речи Синиши.

"Мистер, за мене, ти си ратник. Пример свима, а поготово мени. Никада те нећу заборавити", навео је Неста.

Емотиван опроштај дошао је и од Фудбалског савеза Србије, чији је Михајловић својевремено био шеф струке.

"Добио је Синиша многе битке у животу, освајао силне трофеје, чинило се да ће добити и ону најважнију, против тешке болести, али умрла је и нада. Угасила се онда када смо мислили да ће својом снагом, харизмом и оптимизмом успети да по други пут победи злоћудну болест. Није, фудбалски свет је сада у сузама, али Синиша не би волео да се виде те сузе. Шампиони не умиру", наводи се у саопштењу Фудбалског савеза Србије.

"Био је вођа, неко ко је на терену имао ауторитет знања, а ван њега поштовање свих, јер је чврсто стајао иза својих уверења. Један је од најзаслужнијих за то што је Звезда била првак Европе и света. Ово све изузетно емотивно доживљавам, јер сам познавао Миху од малих ногу. Памтим га као голобрадог клинца који је имао само један фудбалски сан да заигра за своју Црвену звезду. Хвала му за све", изјавио је почасни председник Црвене звезде Драган Џајић.

"Он је био велики друг, пријатељ, саиграч, дивно једно створење, прави пријатељ. Играли смо заједно у репрезентацији, а после смо се често дружили и причали о свему", рекао је Предраг Мијатовић за Танјуг.

"Живот иде даље, он је вероватно на неком бољем месту. Он ће нас све заједно на неки начин чувати", закључио је Мијатовић.

Телеграм саучешћа породици Мијатовић упутио је председник Србије Александар Вучић.

"Изузетно ме је погодила вест о смрти Синише Михајловића, легенде нашег и европског фудбала и патриоте који је свом снагом волео Србију. Михин печат у спорту обојен је страшћу коју је остављао на терену, као и искреном емоцијом коју никада није скривао ни када је побеђивао, ни када је губио. Игра и борбеност којима је винуо Звезду до светског врха, чиме је обележио део најсветлије историје овог тима и српског фудбала, одавно су ушли у анале фудбалског спорта", нагласио је Вучић.

"Био је врхунски спортиста којег су поштовали и саиграчи и противници, а Михин стил игре остаће трајна инспирација и узор генерацијама младих фудбалера. Изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима Синише Михајловића. Нека почива у миру", наводи се у телеграму председника Вучића.

image