Свет

Израелска обавештајна служба: Свет је на ивици литице

Извештај Израела показује да свету следе промене у различитим областима и да ће планету погодити низ криза
Израелска обавештајна служба: Свет је на ивици литице© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Свет се налази на ивици литице и вероватно ће га погодити низ криза које ће утицати на геополитику планете, технологију, економски поредак и низ других области, од здравства до енергетике, проценила је израелска државна обавештајна служба, а пренео "Џерузалем пост".

Извештај је објавило Министарство обавештајних служби ове земље, а написало га је осам стручњака који су дали и препоруке које се односе на критична подручја као што су национална моћ и безбедност, укључујући и војну моћ.

Препоруке се фокусирају на унапређење кључних геополитичких савеза који су геополитички и технолошки мост између земаља и превентивно попуњавају потенцијалне празнине у националној безбедности.

У извештају се између осталог говори и о великој промени статуса Израела који је с проналаском природног гаса у приобалним подручјима еволуирао од енергетски слабе до независне земље.

Помиње се и сукоб са Ираном, а бивши шеф израелске обавештајне службе Амос Јадлин каже да Иранци осећају притисак јер се боре са "одливом мозгова" и "имам утисак као да их је Израел опколио пратећи Абрахамов споразум (о нормализацији односа са САД)".

Генерални директор Министарства обавештајних служби Алекс Дан додао је да би дивљи демографски трендови могли да промене начин на који државе дефинишу своје политике благостања, запошљавања, образовања и здравствене кризе.

Израел је приметио да је криза у арени као што је животна средина, на ивици да прође прекретницу после које ће негативан утицај на друштво бити далеко већи него раније.

У извештају се предвиђа и да Израелу можда неће бити лако да одржи геополитичку равнотежу између позитивних односа са САД, Кином и Русијом док ове силе прелазе од отвореног надметања ка већем сукобу.

image