Србија и Балкан

Абазовић: Црна Гора стоји уз НАТО партнере; Сутра на дневном реду питање БиХ

Премијер Црне Горе је, по доласку на конференцију министара спољних послова НАТО рекао да Црна Гора исказује велику солидарност са чланицама алијансе
Абазовић: Црна Гора стоји уз НАТО партнере; Сутра на дневном реду питање БиХNone © FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Црна Гора недвомислено стоји солидарно уз своје партнере у вези с помоћи Украјини, а што се Западног Балкана тиче, пружа подршку миру и сарадњи у региону, поручио је данас у Букурешту црногорски премијер Дритан Абазовић.

"Навијамо за мир, али пружамо пуну подршку територијалном интегритету и суверенитету Украјине" нагласио је он.

Абазовић је рекао и да је у оквиру првог састанка министара иностраних послова НАТО највише времена посвећено Украјини. Он је подсетио на посету црногорске делегације Украјини и додао да се министар одбране недавно вратио из Украјине.

"Пружили смо значајну војну подршку, тако да Црна Гора улаже велике напоре да изађе у сусрет украјинском народу. Ми као мала држава не можемо да утичемо на укупан процес, али оно што желимо јесте да превлада разум и мир", истакао је Абазовић.

Абазовић је рекао да је сукоб у Украјини изазвао велике поремећаје, не само на Западном Балкану и у целом свету.

"Он се одражава и код нас. Уз дозу солидарности и кооперативности можемо да чинимо више, дамо допринос да се што пре ствари нормализују. Не можемо директно да учествујемо у ономе што бисмо желели, а то је постизање мира" додао је он.

Kазао је да Црна Гора недвосмислено стоји солидарно уз своје партнере.

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић рекао је да је планирано да се на дневном реду сутрашњег састанка министара иностраних послова НАТО блока у Букурешту нађе и питање Босне и Херцеговине.

Абазовић наглашава да су на састанку изражене одређене забринутости у погледу развоја земаља Западног Балкана због чињенице да су Црна Гора и Хрватска једини "представници" НАТО блока у региону, преноси Клиx.ба

"Ми смо такав регион који не улива велико поверење другим европским земљама, иако ситуација није тако драматична. Али има простора за побољшање демократског стандарда на Западном Балкану. Сви морамо да допринесемо томе. Западни Балкан ц́е имати посебну тему. Најважније је да покажемо да заједно имамо снаге и мудрости, пре свега да сачувамо стабилност региона", рекао је Абазовић.

Као један од отворених присталица иницијатива Отвореног Балкана и Берлинског процеса, Абазовић каже да ове две иницијативе не спутавају једна другу, већ делују као "здрава конкуренција".

"Ја лично подржавам све видове регионалне сарадње, све оно што доприноси већој сарадњи, да смо заједно и да нисмо у непријатељству, било да је Берлински процес или Отворени Балкан. Када је у питању Берлински процес, ситуација је мало обрнута. Отворени Балкан је дао замах Берлинском процесу – реч је о здравој конкуренцији", каже Абазовић и додаје да Босну и Херцеговину није запоставио Отворени Балкан – иницијатива је за све.

image