Свет

Шпанија усваја "транс закон": Родно самоопредељење од 12. године

За званичну промену пола у тој држави више неће бити неопходан доказ о хормонској терапији, препоруке доктора и одлазак на суд
Шпанија усваја "транс закон": Родно самоопредељење од 12. годинеwww.globallookpress.com © Cristian Bayona/Keystone Press Agency

Шпански парламент дао је зелено светло за нови "транс закон након разматрања Комисије за равноправност. Тај закон предвиђа да сваки Шпанац од 16 година на једноставан захтев може званично да измени свој пол у матичној књизи рођених.

За званичну промену пола у Шпанији више неће бити неопходан доказ о хормонској терапији, препоруке доктора и одлазак на суд. Једино што је потребно је да три месеца након подношења захтева потврде своју одлуку.

Нови закон је овај приступ промене пола омогућио и деци од 12 година, али уз законско овлашћење.

 "Одлична је вест да транс и ЛГБТК закон напредује у парламенту. То ће бити закон!", написала је одушевљено друга потпредседница шпанске владе Јоланда Диаз на Твитеру.

https://twitter.com/Yolanda_Diaz_/status/1602404590754074624?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1602404590754074624%7Ctwgr%5Ea1266a4b7eda4b1594dfcd542dff9f26c2e6c2c1%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lefigaro.fr%2Finternational%2Fespagne-les-deputes-vont-voter-une-loi-sur-l-autodetermination-du-genre-des-16-ans-20221222

Тензије унутар шпанске левице

Док Министарка за равноправност Ирене Морено и њене колеге из радикално леве партије "Унидас Подемос" одушевљено поздрављају нови закон и супротстављају се свим предложеним допунама и померањима старосних граница, посланици из Шпанске социјалистичке радничке партије (ПСОЕ), укључујући и Кармен Калво, прву потпредседницу Владе Шпаније, наводе да их нови закон брине.

"Забринута сам идејом да се пол бира на једноставној основи воље или жеље, ако негирамо биолошки пол, поричемо неједнакост која се мери и гради на основу ове биолошке чињенице", истакла је Калво.

Порпаролка десничарске партије Вокс Карла Тоскано оштро је осудила шпанску левицу и нови транс закон: "Овај закон нема за циљ да помогне хомосексуалним или транс особама, оно што они желе је да промене и униште друштво уништавањем и променом људског бића, користећи патњу људи који се не идентификују са својим биолошким полом да наметну своју идеологију. Они желе да 12-годишња деца која нису довољно зрела да возе или гласају могу да одлуче да абортирају, да се сакате и да узимају хормоне."

image