Русија

Москва: Највећа европска нуклеарна електрана сигурна само захваљујући руској војсци

Начелник Генералштаба Валериј Герасимов оптужио је Кијев за "тероризам" због сталних напада на Запорожје
Москва: Највећа европска нуклеарна електрана сигурна само захваљујући руској војсциwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Само континуирани напори руске војске да заштити Запорошку нуклеарну електрану (ЗНПП) штите Европу од катастрофе, поручио је начелник Генералштаба Валериј Герасимов током брифинга за стране војне аташее на којем је врховни командант истакао активности руске војске током украјинске операције.

Генерал је поновио оптужбе Москве на рачун Кијева да својим немилосрним нападима на Запорожје прети целој Европи и покушава "нуклеарни тероризам".

"Овог лета Украјина је прибегла тактици нуклеарног тероризма, претећи Европи нуклеарном катастрофом у електрани Запорожје. Систематско гранатирање њених просторија врши се готово свакодневно", рекао је Герасимов.

"Само захваљујући компетентним и ефикасним акцијама наших Оружаних снага на заштити нуклеарне електране, могуће је да овај нуклеарни објекат буде безбедан", нагласио је он.

Током протеклих неколико месеци, нуклеарка је била изложена упорном гранатирању, али и нападима ракетама и самоубилачим дроновима. Док Москва инсистира да су украјинске снаге криве за штету на објекту, Кијев тврди да је Русија, из непознатих разлога, сама гађала локацију коју контролише. Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) је само утврдила да су се напади на електрану дешавали, али је одбила да припише кривицу било којој страни.

Највеће нуклеарно постројење у Европи, електрану у Запорожју, преузеле су руске снаге на почетку специјалне војне операције. Ове јесени четири бивше украјинске територије, Доњецка и Луганска Народна Република, као и Запорошка и Херсонска област, придружиле су се Русији након референдума. У октобру је руски председник Владимир Путин потписао декрет којим се формално потврђује руско власништво над електраном и поверава њен рад подружници државног нуклеарног гиганта "Росатома".

image