Свет

Чајковски победио русофобију

Кијевска национална музичка академија одложила је брисање имена композитора из свог назива; Украјински министар културе: Разочарани смо
Чајковски победио русофобијуwww.globallookpress.com © Hennadii Minchenkoukrinform

Украјински министар културе Александар Ткаченко изјавио је да су разочарани одлуком колектива Кијевске националне музичке академије која носи назив Пeтар Иљич Чајковски, да остави име композитора, преноси ТАСС.

"Разочарани смо што је колектив Кијевске националне музичке академије још једном одлучио да одложи питање брисања имена композитора из назива познате музичке институције високог образовања у Украјини", написао је на свом Телеграм каналу Ткаченко.

Он је приметио да нису узете у обзир препоруке Врховне раде и "Стручног савета за превазилажење последица русификације и тоталитаризма".

"Сва позоришта у Украјини су одбила да изводе дела Чајковског. Његово име је политичко обележје, а не питање културе", тврди министар.

Раније је у интервјуу украјинским медијима, генерални и уметнички директор Лавовске опере Василиј Вовкун уверавао да ће се у позоришту одржати премијера опере "Мазепа", а да ће се касније на репертоар вратити балети "Крцко Орашчић" и "Лабудово језеро".

Борбе око имена Петра Иљича Чајковског у називу Кијевске националне музичке академије одвијале су се почетком лета, када се, у јеку масовног укидања руских културних и уметничких личности, ректор и академски савет академије обратио се Зеленском са захтевом "да подржи све мере за враћање украјинских композитора у Украјину како би заштитили своје наслеђе".

image