Србија и Балкан

Лајчак: Идеалан тајминг за решење; Магистрала кроз Рударе поново проходна, уклоњена већина барикада

РТ Балкан и двадесети дан са Србима на барикадама на северу КиМ
Лајчак: Идеалан тајминг за решење; Магистрала кроз Рударе поново проходна, уклоњена већина барикада© Зоран Шапоњић

Два камиона којима је пре два дана препречен нови мост који од Дудиног крша води ка центру Северне Митровице запаљена су ноћас. На камионима су изгореле кабине и предњи део. За сада нема информација о починиоцима овог дела, јавља извештач РТ Балкан.

Сви главни путеви на северу били су блокирани током ноћи, на магистралама према Јарињу и Брњаку, у улицама у центру Северне Митровице и по околним насељима и даље је постављено укупно 11 барикада.

Уклањање барикада постављених на неколико локација на северу Косова и Метохије требало би, према синоћњим најавама председника Србије Александра Вучића да почне данас у преподневним сатима.

Стање повишене борбене готовости у Војсци Србије укинуто је одлуком председника и врховног команданта Александра Вучића, потврђено је Тањугу у Председништву.

Прва барикада уклоњена је на Мердару, док извештач за РТ Балкан јавља да се око барикаде код Рудара налази значајно мање људи него претходних дана.

"Неповерење није уклоњено", рекао је председник Вучић и додао да ако почне хапшење Срба због постављања барикада сународници ће имати подршку државе и његову лично.

Код барикаде у центру Северне Митровице, која и даље није уклоњена, налази се патрола Кфора, јавља извештач за РТ Балкан.

И Кфор је потврдио да Косовске безбедносне снаге не могу да улазе на север покрајине без пристанка локалних српских власти, што су представници Србије и тражили, позивајући се на документ из 2013. године који су потписали Хашим Тачи у име приштинских власти и тадашњи генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмунсен.

Споразум је у међувремену стално кршен, будући да косовске снаге, без обзира на потписано, већ годинама несметано улазе на север јужне српске покрајине.

Све најновије вести са КиМ пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

 

  • 29. дец 2022 • 22:00

    22:00

    Лајчак: Идеалан тајминг за решење

    Ниво неповерења између две стране већи је него икада раније, тензије су и даље високе, али је важно да лидери у Београду и Приштини почну да стварају атмосферу погодну за продуктивне разговоре о нормализацији односа, изјавио је представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак.

    Он је за Политико казао да је оно што је сада заиста важно то да се не дозволи да ситуација поново дође у нову кризу.

    Лајчак је указао да крајњи рок у марту има за циљ да назначи озбиљност постизања споразума.

    "Надам се да се за недељу дана нећемо суочити са још једном кризом - или можемо заборавити на нормализацију", истакао је он.

    Лајчак сматра да је тренутни тајминг идеалан да се нађе решење, а уколико би се пропустио тренутак, спор би, сматра, у том случају могао да се развуче деценијама.

  • 20:21

    Османи са Ховенијером разговарала о координацији Приштине и САД

    Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи разговарала је данас са америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером о најновијим дешавањима на КиМ.

    Председништво самопроглашеног Косова је на Фејсбуку саопштило да се на састанку разговарало о могућностима и значају интензивирања билатералне сарадње у 2023. години.

    Такође, Османи је, како се наводи, још једном потврдила опредељеност приштинских институција за континуирану координацију са Сједињеним Америчким Државама и другим савезницима.

  • 20:20

    Еди Рама: Нечувано - уз благослов ЕУ и САД барикаде ушле на листу средстава мирних протеста

    Премијер Албаније Еди Рама прокоментарисао је уклањање барикада на северу Косова, наводећи да се није десило ништа ново. Како је навео, представа је трајала мало дуже, напетост је мало порасла, а речи су се размењивале уз мало више ватре.

    "Али крај је био исти и сви су се вратили кући, неко са својом победом као и увек! Ах да, десило се нешто нечувено! Откривено је ново значење барикаде, која је после 434 године уз благослов ЕУ и САД ушла на листу средстава мирних протеста!", написао је Рама на Твитеру.

  • 20:17

    Енвер Хоџај: Србија настоји да успостави хегемонију на Балкану

    Бивши министар иностраних послова самопроглашене државе Косово, Енвер Хоџај, незадовољан је политиком коју диктира Брисел, а за све оптужује "српске хегемонистичке циљеве".

    "Кризе у Босни и на северу 'Косова', заједно са покушајем да се изабере власт у Црној Гори, доказ су повратка историје услед настојања Србије за успостављање хегемоније на Балкану! Можда би неко у Бриселу требало да прочита вест ако ЕУ није успела да делује политички", написао је он на Твитеру.

  • 19:34

    Марко Ђурић: Србија водила гандијевску борбу за мир

    Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић истакао је данас да је протеклих дана Србија водила 20-одневну гандијевску борбу за мир.

    Ђурић је, за ТВ Хепи, рекао да је учинак "барикада мира" ослобађање двојице утакмичених Срба и добијање писаних гаранција које представљају корак унапређења заштите и положаја Срба.

    "Са српске стране ово је била гандијевска 20-одневна борба за мир. Назвао бих барикаде барикадама мира јер су то оне и биле. Ако погледамо њихов учинак немојмо потценити чињеницу да је, као резултат храбрих протеста, када су људи били физички угрожени, издејствовано ослобађање двојице утамничених Срба. Важније од тога је да нам се данас људи не враћају у ковчезима, а издејствовали смо и ослобађање двоје заробљених Срба, и добили смо и писане гаранције, које за корак унапредују заштиту и положај Срба", објаснио је он.

    Истакао је да изјава САД и ЕУ представља нову правну политичку реалност везано за право Срба на барикаде и мирне протесте.

    "Додатно су унапређење гаранције везано за присуство 'Косовских' безбедносних снага, те први пут имамо званични документ Кфора односно НАТО који је упућен свима, да неће бити присуства косовских снага без експлицитног одобрења и сагласности команданта Кфора, који се у процесу одлучивања мора консултовати са легитимним српским представницима", објаснио је он.

  • 19:33

    НАТО: Стране да се придржавају својих обавеза

    НАТО је данас поздравио предузете напоре за деескалацију тензија на северу КиМ и позвао све стране да се придржавају својих обавеза, саопштила је портпаролка НАТО Оана Лунгеску.

    "Очекујемо да се све стране придржавају својих обавеза. Кфор пажљиво прати и биће спреман да интервенише ако буде потребно, у складу са својим УН мандатом за одржавање слободе кретања", навела је Лунгеску на Твитеру.

  • 19:11

    Вучић: Спремамо се за борбу против "Анонимуса"

    Председник Србије Александар Вучић на Инстаграму је поручио шта мисли о претњама "Анонимуса" због неувођења санкција Русији и ситуације на КиМ.

    "Спремамо се за борбу против Анонимуса", написао је Вучић шаљиво уз фотографије где се игра са псима. 

  • 18:44

    РТ Балкан на лицу места: Како север Космета реагује на уклањање барикада

    Мисли ли неко заиста да ће Курти, да ће Албанци одустати од својих намера, да ће се одједном све променити? Питање за председника Вучића и за нас све овде је шта ће бити кад следећи пут подигнемо барикаде.

    Победа или још једно повлачење? Како веровати Куртију кад нас је до сада увек преварио? Како веровати међународној заједници, која без пардона гази Бриселски споразум, да ће сада испоштовати своје гаранције? Да ли се у овој ситуацији могло више? Шта сутра, кад скинемо барикаде, хоће ли нас, што синоћ рече полицајац Александар Филиповић, ловити као зечеве? Кад ћемо поново морати на барикаде?

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 18:31

    Дрецун: Приштина споредни играч, а не чинилац који ће се питати у наредном периоду

    Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, изјавио је данас да је после постигнутог договора, који је довео до уклањања барикада, Приштина споредни играч, а не чинилац који ће се питати у наредном периоду, односно да су ствар преузеле САД и ЕУ.

    "Овог пута је српски народ демонстрирао велику политичку снагу, био је јединствен, одговорили су на једностране потезе Приштине јединственим наступом на миран, демократски начин. Показало се да, када је српски народ јединствен и у координацији са званичницима у Београду, то моћ која може да преокрене ситуацију до мирног решења и да тај глас на западу не могу да прескоче, елиминишу", казао је Дрецун за Танјуг.

    Додаје да је постигнути договор резултат снаге отпора српског народа, жеље да остану на својим огњиштима и дипломатске борбе Београда која је, како каже, била даноноћна.

  • 18:22

    Мифтарај: Све ово је последица аматерске акције посланика Самоопредељења

    Изјава САД и ЕУ - да су од Приштине добили гаранције да нема спискова за хапшење Срба који су били на барикадама - последица аматерске акције посланика Самоопредељења Арменда Мује који је пре неколико дана објавио списак особа које према њему треба да буду ухапшене, оценио је Извршни директор 'Косовског' института за правосуђе Ехат Мифтарај, преноси "Газета Експрес". 

    "Изјава САД и ЕУ резултат је детињастих изјава посланика Арменда Мује и појединих експонената владајуће партије, који су јавним изјавама таргетирали одређене организације или појединце као део криминалних група на северном делу земље. Иако је позната чињеница да на северу 'Косова' постоје криминалне групе, повезане са одређеним појединцима који се баве криминалним активностима, није дужност политичара да по имену и презимену у јавности прозивају људе који би требало да буду ухапшени", каже Мифтарај.

    Како додаје, ту одговорност имају само безбедносне и правосудне институције по закону и уз поштовање процедуре.

image