Русија

Путин и Си: Војна сарадња Русије и Кине од посебног значаја, односи две земље бољи него икада

Руски председник је казао и да очекује посету кинеског председника Москви у 2023. години
Путин и Си: Војна сарадња Русије и Кине од посебног значаја, односи две земље бољи него икадаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин истакао је данас важност руско-кинеске сарадње у тренутним тешким геополитичким околностима.

Током разговора са кинеским председником Си Ђинпингом Путин је рекао да две земље имају најбоље односе икада.

"Москва и Пекинг су током целе године били у контакту, а лидери су више пута разговарали телефоном", рекао је Путин, додајући да ће се интензивни контакти наставити и следеће године.

"Наши односи могу да служе као пример другим земљама", поручио је Путин током разговора са лидером Кине путем видео везе, којег је назвао и добрим другом. 

Руски председник је казао и да очекује посету кинеског председника Москви у 2023. години, што ће бити један од најважнијих догађаја следеће године. 

"Без обзира на то што су многе земље Запада прибегавале разним манипулацијама, наше две земље успеле су забележе врло добру економску сарадњу и висок темпо раста трговине", поручио је руски председник.

Према подацима које је изнео Путин, трговина између две земље ће на крају ове године забележити раст од 25 одсто.

"Циљ од 200 милијарди долара, који смо поставили за 2024. годину, успећемо да достигнемо и раније", додао је Путин, рекавши и да је трговинa пољопривредним производима ове године порасла за 36 одсто.

Сарадња у сфери енергетике, како је навео, достигла је рекордан ниво. Русија је ове године постала једна од главних земаља које извозе нафту у Кину. Већ данас је Русија на другом месту када је у питању испорука гаса гасоводима у Кину, а на четвртом месту када је у питању течни природни гас.

Путин је истакао и добру сарадњу у сфери транспорта, што укључује и градњу нових мостова, путева, али је похвалио и хуманитарну сарадњу.

Војна сарадња Пекинга и Москве је од посебног значаја, објаснио је руски лидер. Она доприноси стабилности обе земље. Управо будућа посета кинеског председника требало би да целом свету покаже чврсту везу наше две земље, поручио је.

Наставићемо да усавршавамо војну сарадњу, али и све остале везе у међународним организацијама као што су Уједињене нације, БРИКС и друго. На овај начин ми се боримо против притисака са Запада и за то да демократија превлада у свету тако да све земље могу да саме одређују своју судбину.

Путин је искористио ову прилику и честитао председнику и кинеском народу Нову годину, пожелевши им здравље и срећу.

Кинески председник Си Ђинпинг потврдио је добре односе Москве и Пекинга, те обећао да ће Кина помоћи Русији да преброди овај тежак период који је последица санкција и украјинског конфликта и да ће економска сарадња наставити да расте.

"Суочени са тешком међународном ситуацијом, спремни смо да радимо на стратешком партнерству са Русијом, да једни другима омогућимо да постанемо глобални партнери у циљу добробити не само наших земаља, већ и постизања стабилности у целом свету", поручио је.

Додао је и да му је врло драго да је добио прилику да још једном поразговара са руским председником, што већ постаје традиција два лидера пред сваку нову годину. Потврдио је честе контакте две земље и изјавио да њихово партнерство прелази на нов ниво.

Ово је, како је казао, омогућено захваљујући напорима Путина.

Трговинска размена Кине и Русије ове године премашила је 170 милијарди америчких долара, што је више него прошле године, поручио је кинески лидер.

Си Ђинпинг се осврнуо и на ситуацију у Украјини и рекао да веома цени став Русије да не одустаје од преговора са Кијевом. Пекинг ће наставити да се објективно и правично односи према украјинској кризи, закључио је. 

image