Србија и Балкан

Ана Брнабић: Много изазова у 2023, највећа жеља ми је мир

Србија ће учинити све да не наседне на провокације, поручиила је премијерка
Ана Брнабић: Много изазова у 2023, највећа жеља ми је мир© FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/

У 2023.години Србију чека много изазова, а један од највећих биће "Косово" јер постоји велики притисак да се постигне коначни споразум, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић за "Ало".

На питање да ли ће и како земља сачувати народ на Косову, премијерка је подсетила на речи председника Вучића да је то црвена линија, као и да ће Србија чувати мир по сваку цену.

"То су две важне поруке, да ћемо учинити све да сачувамо мир и да не наседамо на провокације", рекла је Брнабић и додала да је Вучић успео да покаже да Срби јесу жртве и "до које мере је Курти екстремиста који ниподаштава и као гумицом брише људска права Срба на Косову и терорише их".

Премијерка је, како наводи, захвална народу јер је и лично видела колико чувају Србију на Косову и Метохији, колико су посвећени српству и миру и стабилности.

"Волела бих да имамо мир који се ни у једном тренутку не доводи у питање, то ми је највећа жеља. Све остало можемо сами, то смо показали. Да можемо да радимо много, да смо посвећени земљи, народу, да имамо добре идеје и да можемо да их спроводимо у тешким временима. Али мир не зависи само од нас, за мир је потребно двоје", истакла је Брнабић.

Она је подсетила да је ову годину обележила и "тешка борба против криминала".

Поручила је да се ипак није плашила за своју, већ за безбедност председника Вучића.

"Искрено мислим и верујем да то знају и наши грађани, да је свакоме ко жели да науди Србији и да је ослаби, на листи непријатеља број један Александар Вучић. Када је објавио рат мафији, ставио је главу у торбу. Током 2022. добијали смо дојаве о озбиљним претњама по његов живот, од Европола, наших европских партнера, али и од других. И током целе године то је био додатни стрес. Када погледате с чиме смо се све борили, била је заиста тешка година. А све то на нас који се бавимо овим послом мора да се одрази и на лично расположење, здравље...", истакла је Брнабић.

Сумирајући претходну годину, она је поручила народу и да је по анализама Светске банке Србија била само једна од 10 земаља у свету која је током пандемије короне подигла број запослених.

"Све друге земље у свету имале су скок незапослених. У тешким околностима нашли смо снаге и знања да се изборимо с тим", нагласила је она.

 

image