Свет

Макарти није изабран ни након шесте рунде, САД на ивици институционалне кризе

Републиканци још увек нису успели да изаберу председника Представничког дома, пошто двадесет побуњених конгресмена одбија да подржи Кевина Макартија
Макарти није изабран ни након шесте рунде, САД на ивици институционалне кризе© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Представнички дом САД (поново) није успео да изабере председника тог тела, након што републиканац Кевин Макарти ни у шестој рунди гласања није добио довољан број гласова.

Како би неки од конгресмена био изабран за председника Представничког дома, он мора добити подршку већине чланова тог тела, односно 218 гласова. Републиканци у најновијем, 118. сазиву Конгреса имају 222 члана представничког дома, док демократе имају 212.

Очекивало се да ће Макарти, који предводи републиканце у представничком дому од 2019. године, преузети функцију председника Представничког дома након што је Републиканска партија освојила тесну већину на изборима одржаним почетком новембра. Ипак, он је наишао на препреку – 20 побуњених републиканаца одбило је да подржи његову кандидатуру за највишу функцију у законодавној грани америчке власти.

Индикација да би Макарти током гласања могао да има проблема било је и пре неколико месеци, пошто се неколико чланова републиканског "слободрског" кокуса (Freedom Caucus) успротивило његовом избору на ту функцију. Републикански конгресмен и члан тог кокуса Боб Гуд рекао је у новембру да Макарти "није урадио ништа како би зарадио мој глас", додајући да он није показао довољно спремности за политичку борбу.

Након што су у почетку подржали представника из Охаја и једног од водећих чланова "слободарског" кокуса Џима Џордана, републикански побуњеници након треће рунде окренули су се Бајрону Доналдсону, републиканском представнику са Флориде.

С друге стране демократе су уједињене око свог кандидата Хакима Џефриса, за кога је гласало свих 212 представника те партије, али његов избор готово је незамислив пошто они немају неопходну већину.

Макарти је сада приморан да прави компромисе како би приволео побуњене републиканце на своју страну и спречио блокаду институција. Како преноси Си-Ен-Ен, он је наводно спреман да повуче и неке радикалне потезе, укључујући и измене процедуралних прописа које би омогућиле републиканским члановима Представничког дома да самостално покрену поступак смене председника тог тела, уместо садашњих правила која за покретање те процедуре захтевају подршку половине републиканаца. Ипак, чак ни то не гарантује да ће Макарти успети да обезбеди неопходних 218 гласова.

Републикански конгресмен из Тексаса Чип Рој, који је гласао против Макартија, верује да би десетак "побуњеника" могло да промени своје мишљење уколико би актуелни преговори о уступцима били успешни, али републиканцима ни то не би било довољно да дођу до магичног броја од 218 гласова.

Кључ за Макартијеву победу можда се крије у једној правној зачкољици. Наиме, уколико део побуњених републиканца не буде подржао другог неког другог кандидата, већ буду гласао само као да су "присутни", они би могли да изаберу Макартија и без 218 гласова, уколико буду успели да пребаце демократских 212.

Некадашњи председник САД Доналд Трамп подржао је Макартија у уторак, позивајући републиканце да га подрже како не би "окренули велику победу у велики и срамотни пораз". Ипак, чак ни то није било довољно убеди "побуњенике", иако су они углавном идеолошки блиски бившем председнику.

Један од њих, конгресмен са Флориде Мет Гејтс, назвао је Трампове покушаје да преокрене гласање "тужним".

"То неће променити нити моје ставове о Макартију и Трампу, нити мој глас", рекао је Гејтс, иначе близак сарадник Доналда Трампа. Уколико Макарти буде наставио да се суочава са проблемима унутар сопствене партије, то би могло да доведе у питање Трампов утицај на партију у којој је до скоро важио за незваничног лидера.

"Уколико ових двадесетак људи успе да спречи избор Макартија, који има подршку више од 200 републиканаца, то ће бити велики ударац за председника Трампа, зато што показује да га ни људи над којима би требало да има највише утицаја више не слушају", рекао је одлазећи републикански конгресмен из Илиониса Родни Дејвис за "Политико".

Најбогатији човек на свету и власник "Тесле" Илон Маск такође је подржао Макартија, написавши на Твитеру да би он требало да буде председник Представничког дома.

image