Свет

Макарти изгубио: Представнички дом опет бира председника

Нико од кандидата није успео да освоји потпуну већину, па ће тако ово тело по први пут у 100 година морати да гласа у следећем кругу
Макарти изгубио: Представнички дом опет бира председникаwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP/Consolidated News Photos

Ни републиканац Кевин Макарти, ни његов главни ривал Хаким Џефрис, нису успели да добију потребних 218 гласова и замене Ненси Пелоси на месту председника Представничког дома.

Будући да је ово први пут у овом веку да Дом није успео да изабере шефа у првом кругу, гласаће се поново док неко од кандидата не освоји потпуну већину.

Макарти је остао са 203 гласа, јер његову номинацију нису подржали конзервативци који тврде да он није довољно посвећен конзервативној политици странке. Џефриса је подржало 212 чланова Представничког дома, а републиканац Енди Бигс остао је на само 19 гласова.

Макартијев сан да постане председник Представничког дома прерастао је тако у политичку ноћну мору, упркос томе што је пре гласања обећао да ће остати у трци док не добије потребне гласове.

И сама Републиканска партија је сада у проблему, зато што би, како пише Ројтерс, одуговлачење са изборима за председника могло да поткопа наде републиканаца да ће брзо остварити своје приоритете, укључујући истраге администрације и породице демократског председника Џоа Бајдена, као и законодавне циљеве који укључују економију, енергетску независност САД и безбедност граница.

Ово гласање је иначе прво у последњих 100 година на коме кандидат на првом гласању није успео да се докопа позиције шефа.

Ако Макарти заиста планира да све до краја остане у трци, она би могла да потраје, будући да је рекордан број кругова гласања за ову функцију био чак 133 и забележен је у двомесечном периоду 1850-их.

 

image