Србија и Балкан

Конрад: Немачка очекује формирање ЗСО

Ово питање ће бити стављено на дневни ред Београда и Приштине, каже немачка амбасадорка у Београду
Конрад: Немачка очекује формирање ЗСО© FOTO TANJUG/ MILOS

Амбасадорка Немачке у Београду Анке Конрад изјавила је да је на Србији и "Косову" да покрену дијалог који ће довести до трајне нормализације односа додајући да легитимну забринутост Срба на Косову и Метохији схватају озбиљно те да зато захтевају да се покрену разговори о Заједници српских општина.

Конрад у интервјуу за "Блиц" каже да су тензије на КиМ крајем прошле године указале на хитну потребу за "свеобухватним приступом нормализацији односа између Србије и 'Косова'".

Немачка очекује формирање ЗСО на КиМ и да то питање буде стављено на дневни ред дијалога који се води уз посредовање ЕУ.

Она истиче да изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак има пуну подршку и поверење Немачке око косовског питања.

Када је реч о ситуацији на КиМ у 2023. години, она ће зависити од тога да брзо настане окружење које позитивно утиче на свеобухватан дијалог Србије и 'Косова'.

На питање зашто се толико инсистира да Србија уведе санкције Русији када то не би суштински погодило Москву, али би потенцијално Србија имала велику економску штету, Конрад објашњава да је ЕУ заједница вредности која је на руско "масивно кршење међународног права" реаговала увођењем санкција.

"Србија жели да постане део Европске уније, дакле и део заједнице вредности. Из тога произилази наше очекивање да се Србија прикључи санкцијама", истиче амбасадорка Немачке и каже да је у сваком случају на Србији да о томе одлучи.

Спровођење реформи - једино мерило

Она наглашава да Немачка подржава Србију у настојањима да постане чланица ЕУ и да та земља придаје велики значај политичком, друштвеном и економском развоју Србије.

Како каже, немачке компаније цене дубоку економску повезаност Немачке и Србије.

"Напредак у спровођењу реформи и усаглашавање политика у многим областима на путу ка ЕУ свакако ће додатно повећати привлачност земље за стране инвеститоре", додаје Конрад.

На питање како се може разумети порука коју шаље то да Србија ове године није отворила ниједан кластер, Конрад каже да је за постизање напретка у приближавању ЕУ једино мерило конкретно спровођење реформи и предузимања корака усклађивања са стандардима ЕУ.

"Србија већ ради на томе у низу политичких области што је ставља и пред велике изазове. Немачка ће наставити да пружа подршку Србији, јер је Србија део европске породице", поручила је немачка амбасадорка.

image