Србија и Балкан

Немачка захтева уклањање барикада

Истовремено се од Косова очекује да прихвати примену раније договореног у вези са Заједницом српских општина
Немачка захтева уклањање барикада© TANJUG/STR

Портпарол Министарства спољних послова Немачке изјавио је да се од Србије очекује конструктиван приступ у решавању тензија на северу Косова, због које је Влада Олафа Шолца "веома забринута".

Како преноси ДПА агенција, истовремено се од тзв. Косова очекује да прихвати примену раније договореног у вези са Заједницом српских општина.

"Националистичка реторика, какву смо последњих недеља чули из Србије, потпуно је неприхватљива. Илегалне барикаде које су подигли косовски Срби морају бити уклоњене што је пре могуће", нагласио је представник кабинета Аналене Бербок.

Он је нагласио да појачано војно присуство у близини српске границе са тзв. Косовом шаље погрешан сигнал, због чега је од изузетне важности наставити текуће разговоре са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Агенција ДПА пише да су "пре скоро три недеље, Срби подигли барикаде на северу Косова насељеном претежно Србима, блокирајући посебно путеве ка граничним прелазима према Србији".

Према објави немачке агенције, "Срби тако протестују због хапшења бившег косовског полицајца српског порекла који је, према наводима косовских власти, предводио нападе на службенике изборне комисије". 

image