Свет

Кијев врши притисак на Израел да "стане на праву страну"

Главни помоћник Зеленског поново је покушао да приволи Израел да пошаље оружје Кијеву
Кијев врши притисак на Израел да "стане на праву страну"www.globallookpress.com © guoyu/imago stock&people

Михаил Подољак, главни помоћник украјинског председника Владимира Зеленског, поново је позвао Израел да отворено стане на страну Кијева, након што је нови министар спољних послова рекао да ће "мање причати" о сукобу у Украјии.

"Можете причати мање, али главна ствар јесте стати на праву страну", рекао је Подољак израелском "и24" и појаснио да је та "права страна" подршка Кијеву.

Саветник Зеленског реаговао је на примедбе Елија Коена да јеврејска држава намерава да настави да шаље "значајну хуманитарну помоћ" Украјини, али да ће "мање причати" у јавности о "питању Русије и Украјине".

"Израел, који је стално у стању рата са разним ентитетима, има основне принципе да заштити своју територију, своја права и слободу. Због тога, било би пожељно да се фокус стави на пружање помоћи Украјини", додао је Подољак.

Он је такође рекао да "није пожељно" да Израел одржава "односе са Русијом са њеним садашњим режимом", како са историјског становишта тако "и са тачке гледишта развоја земље у будућности". Подољак је реаговао на недавни телефонски разговор израелског министра и руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова.

Украјина месецима покушава да притисне Израел да им пошаље оружје, пре свега систем противваздушне одбране "Гвоздена купола". Украјински амбасадор у Тел Авиву Евгениј Корнијчук је у октобру по том питању затражио и помоћ од САД, али без успеха. Израелска влада је раније саопштила да једноставно немају индустријске капацитете да испуне те услове.

Кијев, незадовољан тим одговором, недавно је одбио да подржи Израел у Уједињеним нацијама где се гласало о анти-израелској резолуцији.

image